veelkord keeleseadusest

Kuna üks keeleseaduse muudatusettepanek on matkal Riigikogusse (peaks olema 07.02.07 päevakorras) siis on selle-laupäevane Tehnokratt sunnitud ennast pühendama jooksvale poliitikale ning formaadiks on IRL poolt kampaaniakasutusse võetud skypecast (tõsi küll, meie puhul siis koos KUKU otse-eetriga).

Linnari pikema kirjatöö leiab tema ajaveebist ja ma tooks sealt eraldi esile lõpu-osa:

Uurisin, meilisin, helistasin. Ma ei tea hetkel kedagi, kes teaks
kedagi, keda oleks veebilehe avalehe reguleerimise ettepaneku
arutelusse olnud spetsialistina kaasatud…

Isamaa ja Res Publica Liit seisab oma valitsemisprogrammis
“avatud ja kaasava valitsemise eest”. Programmi lõik, mis puudutab
eesti keelt on igati asjalikult sõnastatud. Äkki hakkab see
valitsemisprogrammi põhimõte ja eesti keelt väärtustav programm kehtima
vaid peale valimisi ja võimule saades?

Olgu lisatud, et meie Henrikuga oleme lausa pingutanud eesmärgiga saada kuidagi kaasatud või vähemalt mingit vastust küsimustele nagu:

 • kuidas see aitab eesti keelt kaitsta?
 • mis sellega täpselt kaasneb?

Seega, kõik on teretulnud saama meie ettevõtmise poolt kaasatud. Kes tahab laupäeva-õhtupooliku rahulikult saunas või kelgumäel veeta võib pista oma põhjendused siiasamma kommentaaridesse või mulle meili või Henriku või Linnari juurde.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

 1. Valdo
  Lisatud 2. veebr. 2007 kell 19:36 | Püsiviide

  Põhimõtteliselt on veebilehe puhul sagedasti tegemist turundus- ja/või müügi-instrumendiga, ja see, miskeelne see on, peaks olema ikka iga ettevõtte oma asi – kui sihtgrupp on hiina keelt kõnelevad persoonid, siis eestikeelne avaleht tõenäoliselt väga ei toida. Umbes sama jabur oleks nõuda, et kusagil välisriigis mõnel messil osaleva eesti äriühingu boks ja reklaambukleti esileht peab olema eestikeelne (see on ju Eesti firma, kui te, türklased, tahate selle firma kaupu või teenuseid, küsige ilusasti eesti keeles).

  PS. Kuidas nimetatud keeleseaduse muudatuse valguses suhtuda sellisesse saiti nagu http://www.welcometoestonia.ee (kuigi tõenäoliselt firma selle saidi taga omab ka eestikeelse avalehega veebi)?

  • Priit
   Lisatud 4. veebr. 2007 kell 10:59 | Püsiviide

   Muide, kas see seadus tähendab, et avalehel PEAB olema tekst? Ms siis, kui avalehel on vaid logo, kas siis on selline leht selle uue seaduse järgi ebaseaduslik. Teiseks, mis saab siis kui kasutatakse mingit meta refresh tagi, viisil 1 sekund logo ja siis mingi teine leht. Kumb neist siis see avaleht on? Aga kui see refresh delay on 60 sekundit? Blog.tr.ee muutub AJAXI abil kogu aeg veidike.

   Kõik see viib asjaoluni, et avaleht, kui selline on seaduses vist defineerimata. Ega minagi tea mis see avaleht on. Mis on kui ma reklaamin oma firmat IGAL pool kujul firma.ee/avaleht?

  • Peeter Marvet
   Lisatud 4. veebr. 2007 kell 23:05 | Püsiviide

   Aga kui ei ole meta refresh, vaid 302 redirect sõltuvalt pärija IPst, user-agent’ist ja cookie’st (nt wordpressi pluginad suunavad niimoodi RSSi edasi Feedburnerisse lastes samas Feedburneri algversioonile ligi) — mis siis?

   Ilmneb, et need meie küsimused ei koti kedagi. Fraktsiooni nõunikul tuli idee ja Mart Nutt vormistas selle sisse ja nüüd ei julge keegi seda punkti välja tõsta sest pole teada, kas äkki selle sissejätmine pole osa mingist muust diilist või see kuidagi erakonna teist poolt ei ärrita vms… noh nagu need asjad käivad, et porgand oleks puuvili ja ketsup köögivili.

  • Priit
   Lisatud 5. veebr. 2007 kell 10:31 | Püsiviide

   Nojah, eks siis näe, kui keegi avalehte ei defineeri, siis pole minu arvates sel pügalal sügavat mõtet niikuinii. Ma ei kujuta küll ette kuidas saab sundida ettevõtte avaleheks talle kuuluva domeeni hmm default dokustaadi, eriti veel, kui mulle kuulub nii .ee, .com, .eu, .net ja .org. Lisaboonusena on http://www.firma.ee ja firma.ee aadress ka ilma igasuguse trikitamiseta eri leht – ja see nüanss lõhub iseenesestki kõik katsed…

   Eriti naljakas on, kui riigiametnikud hot.ee’s asuvate firmade kallale asuvad :-), sest kohe kui tehakse erand, lubades hot.ee/firma, on kõikidel mitte-eestikeelseil kah firma.ee/avaleht eesti keelne.

   Oo ja mis veel siis saab, kui domeeninimi ei ole 1:1 firmanimi? Siis võtab iga firma kohe endale hot.ee/firmanimi koduleheks…