kontseptsiooni kriis

Kunagi kui epl.ee/blog veel sügavalt beetas oli tekitas selle funktsionaalsus minus pehmelt väljendades mõningaid küsitavusi, ennekõike:

  • miks tuua üle terve postitus?
  • miks mu tekste EPLi veebis kommenteerida saab?

Mis on selle funktsioon? Mida mina võidan sellest, et EPL
diskussiooni minu öeldu üle kuhugi minu poolt träkkimatusse paika viib? Kas EPL suudab kehtestada korra
mis tooks kommentaaride kvaliteedi tasemele, mis mind rahuldab? (eriti küsitav vaadates viimast muudatust, mis ei lase mul EPLis kommenteerida kui ma pole neile teatanud oma sugu ja elukohta)

Hetkeseisuga lisandub muideks veel paar veebiarenduslikku probleemi mis algul silma ei torgand:

  • kuhu kaovad lingid? ma saan aru, et ajaleht ei suuda ise oma artikleid normaalselt linkida, aga miks strippida markup sealt kus see olemas on, vrd: epl vs palun? (sama kehtib kujundusliku formateeringu kohta)
  • kui ma muudan oma postitust nt parandades kirja- või sisuviga, siis ei kandu see epl.ee koopiasse üle, ehk ma kaotan kontrolli oma teksti üle

Lisaks kaasneb sellega muidugi see häda, et kui ma tahaks ajahetkel X oma veebi reklaami müüa, siis … minu teksti koopia EPLis on tõenäoliselt kõrgema reitinguga kui minu juures ja otsimootorid viivad inimesed EPLi mitte minu juurde. (vrd robots.txt ja robots.txt)

Nice try, but no cigar :-) Palun arvake mind mängust välja…

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

7 Kommentaarid

  1. JK
    Lisatud 5. nov. 2006 kell 10:51 | Püsiviide

    Mõnes mõttes on see minu arust loogiline, et näidatakse just sedasama, mis su RSS-is avaldatud on – ehk kogu postitus. Samamoodi puudub sul ju kontroll muude RSS-lugejate osas. Paljude blogijate puhul pole lead üldse eriti asjassepuutuv (vt blog.tr.ee topi) automaatseks töötlemiseks, samas käsitsi ei hakka sellist asja keegi tegema, ei tasu ära. Samas autorina saan su pointist täiesti aru. Ja see pole üldse soovitus suht mõttetut tühja RSS-i genereerima hakata, nagu nt turundaja Altex teeb.

    • Janek
      Lisatud 5. nov. 2006 kell 12:11 | Püsiviide

      Ülemise postituse valguses on eriti halb, et skännitakse nii tihedasti, sest enamasti on ikka nii, et paar minutit peale postitamist avastad sealt mõne eriti tobeda grammatilise vea / lause / korduse. blog.tr.ee puhul on ka sarnane probleem, aga mitte nii hull. Aga üldse on veidi imelik, kui luba ei küsita.

    • Eppppp
      Lisatud 5. nov. 2006 kell 15:45 | Püsiviide

      Ma kirjutasin EPL-le ka samadel teemadel: mitte teha topeltkommentaare (see käib mu meelest ka autoriõiguste vastu; linkida võib netti pandud materjali igaüks, ka ilma luba küsimata, aga oma ruumis blogija arvel uus kommentaarium teha? Sama asi, et blogiteksti ümber kopeerimine pole ju sama, mis linkimine?)

      Ja see, kuidas hetkel kõige rohkem loetav postitus on avaküljel, see mõjub nagu EPL artikkel.

      Ühesõnaga, arenguruumi on, aga peatoimetaja vastas mu kirjale imekiirelt ja ütles, et nad arenevad ja parandavad ;)

    • Peeter Marvet
      Lisatud 5. nov. 2006 kell 21:11 | Püsiviide

      JK — no krt ei näidata ju seda mida ma kirjutan, näidatakse selle nuditud versiooni. Ja normaalsed fiidriiderid peaksid aru saama kui postitust on muudetud ning vastavalt käituma

      Janek — luba on küsitud ja ma olen selle ka andnud koos selge viitega täies mahus ülevõtmise ja kommenteerimise kaheldavusele… ning saanud vastuse, mis lubas oletada, et need beeta-aegsed jamad ära jäetakse

      Eppppp — see, et loetavuse tõttu sattus ingliskeelne postitus avalehele oli minumeelest isegi äärmiselt positiivne kõrvalnähe :-) Pigem küsiks mida tähendab “EPL sõbrad”? (palusin ennast sellest nimistust välja arvata, sest raske on olla korraga sõber ja kriitik … ning ma parem olen kriitik) Aga janoh, loodame usinale arendustegevusele, kuigi üldiselt peaks hakkama pihta kontseptsioonist ehk miks midagi teha ja sealt siis edasi liikuma ning hetkel on see nõrk-nõrk-nõrk. Ekspressi veebium pakub läbi Kristjani filtrit, tr.ee eksperimenteerib automaatikaga…

    • Eppppp
      Lisatud 6. nov. 2006 kell 20:56 | Püsiviide

      Aga kas sa – hüpoteetiliselt – arvad, et blogile linkimiseks peab blogi omanikult luba küsima???
      Seda ma täpselt ei tea, mida tähendab “EPL sõbrad”, aga ma arvan, et blogi linkimiseks ei pea tegelikult luba küsima. Sa oled end avalikult netti välja pannud ja igaüks võib viidata.

      Aga selles suhtes muidugi nõustun, et EPL kontseptsioon on segane. Mina soovitasin neile algusest peale pigem teha “postituste katus”, nagu ma seda nimetan, st üks inimene valib iga päev välja postitusi. Nagu Ekspressis on.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 6. nov. 2006 kell 23:05 | Püsiviide

      Linkimiseks ei pea luba küsima, aga hetkel on AutÕS kohaselt tegu tuletatud teose loomise ja üldsusele suunamisega, seejuures väidetakse nende skripti poolt tuletatud teose (nuditud maha lingid jne) autoriks olevat mind. See ei käiks isegi USAs fair use alla (pane tähele minu viidet, et nende versioon otseselt konkureerib otsimootorite jaoks minu omaga).

      Minu RSSi päisest leiad viite cc-by-nc-sa litsentsile, nii et katsugu palun keegi vaielda :-)

      Aga laiemalt, sinu küsimus puudutab tõenäoliselt pigem kõikvõimalikke postimees-hip’i laadseid tsitaat-linke ning selleks jälle ei pea küsima. Internet on suhtkoht avalik ruum ja kui sa midagi linnapargis teed ja ma selle üles pildistan siis on õigus pigem pildistaja poolel.

      KONFLIKT tekib siis, kui “sina” ja “pildistaja” saavad erinevalt aru avaliku ruumi ja üldsuse õigustatud huvi mõistetest. Reaalmaailmast võime võtta “Vabandust, kas te ulataksite mulle palun leiba” või “Terviseks!” aevastuse peale, need on normaalse suhtlusprotokolli osad kuigi keegi tegelikult ei arva et ma peaks ma sinu ees vabandama kuna supi kõrvale leiba tahan vms.

      Euroopa autoriõiguses on erinevalt USA omast selline valdkond nagu moraalsed õigused, millest lähtuvalt pole Eestis pikka aega lubatud olnud isegi paroodia. Ma arvan, et paroodia ja pastishsh (nagu paroodia, ainult et kiitvas võtmes) peaksid olema lubatud … ja samas lihtsalt kõige minu poolt öeldu tsiteerimine ning uudisena edastamine on lame ehk leim ning peaks saama kuidagi pärsitud. kas seadusega… on omaette küssa, ma pigem loodaks et ajakirjandus kasvab sellest ükspäev välja kui nad viitsivad lugeda neid muid kirju mida ma olen neile saatnud (umbes samuti, nagu mu armsad pojad on lõpetanud õla peale kollase kohupiima tootmise ilma otsese seadusandliku regulatsioonita :-).

      Kõrvalteema — aga kas sinult ei küsitud? Minult küsiti ja postituses toodud etteheited on osalt osa sept. lõpu kirjast, kus ma ütlesin et “OK, aga…”

      Marvet on muideks ilge tähenorija ja demagoog ning unistab juriidilisest kõrgharidusest, otsib selleks rikkaid sponsoreid :-) Patsime, et minust saaks kõige hullem IP-jurist riigis, olgu siis prokuratuuri või advokatuuri poolel.

    • Eppppp
      Lisatud 6. nov. 2006 kell 23:30 | Püsiviide

      Minult küsiti ka luba.

      Ma kirjutan sulle pikemalt mailile tegelikult, mis ja miks on mu küsimus.