reguleerida-leerida-leerida jah

lgp hr justmin Lang on otsustanud hakata tegelema reguleerimisega, vt EPL “[tundmatu sõna] ohjeldamine võib minna KAPO alluvusse“:

“Eestis on tõesti väga suureks probleemiks kujunenud anonüümne, neti kaudu kommenteerimine,” märkis Lang eile riigikogus. “Justiitsminister ja tema meeskond soovivad muuta nii karistusseadustikku, elektroonilise side seadust kui ka uurimisalluvust.”

Saatsin ministrile sellise kirja:

tere Rein,

Loen lehtedest, et ministeeriumil on plaanis hakata tegelema anonüümse netikommentaatorlusega muutes selleks sideseadust, uurimisalluvust jne.

Kuna igale otsusele võiks eelneda reguleeritava tundmaõppimine siis teen sulle sama ettepaneku mille mõni aeg tagasi Eesti Ekspressile: alustame konverentsiga kuhu kutsume esinejad, kellel on olemas kogemus sotsiaalse tarkvara loomisel ja erinevate suhtluskeskkondade haldamisel.

Sest kuniks näiteks Postimees pakub esilehel võimalust artiklit kommenteerida ilma seda (või teisi kommentaare) läbi lugemata on meil tegemist automaatse läbugeneraatoriga mida toidavad ajakirjanduslikult mahlakad pealkirjad. Kommenteerijad ei ole seda süsteemi teinud, selle on kavandanud ja progenud ikka Postimees ning ma väga soovitaksin mitte kaasa minna lehtede ja Delfi kampaaniaga “paneme välja diskleimeri mis ütleb, et meie ei vastuta, sest siis muutub meie vastutustundetu tegevus õilsaks ja isamaaliseks”.

Kui viitsid vaata palun Priit Hõbemägi ajaveebi, mille kommentaarid eksistentsi esimestel päevadel olid tõeliselt rajud… Aga Priit näitas, et ta loeb tagasisidet (ja et tagasiside talle loeb) ning tulemus muutus umbes nädalaga. Paar päeva tagasi kirjutas ta sellest, kuidas avaldab mõtteid enne ajaveebis ning kui leht tahab seda paberil avaldada siis “[…] töötan teksti paberlehe jaoks ümber. Kui selleks ajaks on blogisse kommentaare kogunenud, tutvun nendega hoolikalt. Kommentaatorite arvamused on lakmustest, mis näitab, kas loo idee on kandev, kas mõttekäik on selge, kas argumentatsioon on loogiline. Tihti juhib mõni kommentaator tähelepanu loogikavigadele või mingitele minu poolt tähelepanuta jäänud aspektidele.”

Muideks, 10. novembril toimub ega.ee korraldusel seminar netimeedia arengutest “Ajaveebid – kas ajaviide või aja märk?”. Vahest leiad aega läbi astuda või saata kedagi “oma meeskonnast” — rääkimata muidugi võimalusest, et nii mõnigi seal esineja vääriks kutsumist meeskonda kes Sinu poolt Riigikogus välja lubatud teemaga tegelema hakkab, sest neil on olemas reaalne kogemus keskkondadega mis genereerivad mõistlikku sisu.

-peeter

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

2 Kommentaarid

 1. mast
  Lisatud 27. okt. 2005 kell 16:59 | Püsiviide

  sa unustasid ministrihärrale mainimata, et seadus mis kohustab ISP-sid oma loge jälgima on meil juba olemas ja selle najal on ju tegelikult kõik kommentaatorid keda on otsitud on vist ka kätte saadud. seeda on “anonüümne, neti kaudu kommenteerimine” tegelikult ju mitteeksisteeriv probleem, sest anonüümsusest pole seal haisugi.

  • Peeter Marvet
   Lisatud 27. okt. 2005 kell 19:18 | Püsiviide

   nende prob on selles, et pärast asja muutumist kuriteost väärteoks (miski aasta või nii tagasi) saab küll portaalilt kätte IP, aga mitte selle alusel kodanikku ISPlt.