MSmees

NB: Sama teema MINUTis

Mardilt Postimehes lugu Leping Microsoftiga lubab odavamat tarkvara. Kes tahab asjasse põhjalikumalt süveneda, leiab lepingu hetkeseisulise mustandi siit (PDF) sest tekst on tore. Nagu sellisel puhul ikka: „Riik võtab ühelt poolt teadmiseks, et on olemas Monopol, ja teiselt poolt Monopol võtab teadmiseks, et on olemas Riik, ja kannab viimase armulikult oma hinnakirjas riikide lahtrisse ning lubab igati abiks olla müügiedenduskampaaniate korraldamisel, aga seda ainult juhul, kui Riik hästi käitub.” Eriti meeldivad mulle järgmised jupid, kus igaüks võib omal tahtel asendada Microsofti … no näiteks Merko või Teede REV-2 või Saaremaa Laevakompaniiga (mitte et mul midagi nimetatud firmade vastu oleks, lihtsalt proovige lugeda ja öelge mis reaktsioon ministril tekkida võiks):

Lisaks peavad Microsoft Estonia ja valitsus vähemalt kaks korda aastas korralisi koosolekuid, et arutada nendevahelise koostöö hetkeolukorda ja selle parandamise võimalusi.

(Mind ei häiriks mitte üks raas, kui korralisi koosolekuid peaksid Eesti ja Läti valitsus, või Eesti ja Albaania valitsus, või valitsus ja ametiühingud/tööandjad… aga valitsuse ja Microsofti korraline koosolek? Vahest tasuks plaani võtta ka Riigikogu ja Microsofti aktsjonäride ühine istung?)

Aga häid lõike on teisigi, näiteks saab lepinguga lõpuks ometi paika pandud valitsuse kohustus jälgida siseriiklikke õigusakte ja EU direktiive, mis nähtavasti siiamaani longas:

5.2 Koostöö elektroonilise privaatsuse valdkonnas. Järgides selles valdkonnas kehtestatud siseriiklike õigusaktide ja Euroopa Liidu andmekaitsedirektiivi nõudeid, kohustub valitsus kontrollima Eesti elanikke puudutavate andmete kogumist ja kasutamist. Microsoft ja valitsus nõustuvad tegema selles valdkonnas koostööd, käivitades kahepoolse strateegilise tegevuse programmi, mille eesmärgiks on koostöö Eestis privaatsuse suurendamisel.

Punkt 6 ehk “Intellektuaalomandiõiguste kaitse ja legaalse tarkvara kasutamine” annab aga ainest pikemaks aruteluks — näiteks kas “Valitsus teeb jõupingutusi, et tugevdada intellektuaalomandiõiguste edendamise ja kaitse õiguslikku raamistikku ning tagada vastavate õigusaktide tõhus jõustamine.” tagant ei kuma mitte valitsuse vankumatu positsioon tarkvarapatentide toetajana?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.