NYTimes kirjutab, et Long Beach’i…

NYTimes kirjutab, et Long Beach’i nimeline linnake Kalifornias on otsustanud linnasüdame varustada traadita interentiga. Eesmärgiks ikka tähelepanu ja külastajate ligimeelitamine. Mõistagi on sarnaseid asumeid teisigi… loe edasi More Cities Set Up Wireless Networks ja ka kohalikest lehtedest.

Samal ajal Eestis: Sideamet saatis detsembri keskel laiali “informatsiooni küsimise” milles soovib wifi.ee veebilehel mainitud traadita interneti levialadena mainitud firmade-kohvikute käest infot selle kohta, kes täpselt nende territooriumil telekommunikatsiooniteenust osutab, sest “vastavalt telekommunikatsiooniseaduse […] §9 lg 1 peab andmesideteenuse (interneti teenuse) osutaja end registreerima Sideametis, seega palume Teil teatada, kes pakub [ … ] territooriumil traadita interneti ühendust”.

Kas see tähendab seda, et iga kohvikupidaja peab ennast registreerima telekommunikatsioonivõrgu operaatoriks? Ja kas ei peaks kohustust laiendama sellisel puhul ka traadiga kohtvõrkudele? Seda uurime kolmapses saates, kell 12:33.

Ahjah, saatsin 23.12.2002 Sideameti kirjale alla kirjutanud osakonnajuhatajale (Elle Klooster) ka sellise kirja:

Minuni on jõudnud kuuldused Sideameti soovist saada teada, kes on www.wifi.ee‘s viidatud traadita netiühenduste “andmesideteenuse osutajad”. Kuna ka minul on kodus ([ … ], Tallinn) kasutusel WiFi ja olen mäganud, et mõned möödasõitjad mu akna alla peatuvad, et e-posti lugeda või muul viisil internetti kasutada, siis nähtavasti peaks see küsimus ka mind puudutama. Või on asi piiratud ainult wifi.ee’s loetetud WiFi võrkudega?

Sellega seoses tahaksin saada vastust mõnele küsimustele:

(1) kas ootate vastuseid ka wifi.ee’s mainimata WiFi kasutajatelt, kes ei ole ligipääsu oma traadita kohtvõrgule piiranud?

(2) kas teie huvi käib ainult traadita LAN’i kohta või peaksid küsimustele vastama ka asutused, mille külastajatel on lubatud kasutada kohalikke tava-võrgupesasid (st 10/100 ethernet)?

(3) milleks Sideamet kogutud informatsiooni kasutada plaanib ja kuidas sündis idee sellise informatsiooni küsimiseks?

Kuna täna st 06.01.2003 hommikuks ei olnud vastust tulnud, siis asusin asja telefoni teel uurima. Nagu arvata oligi, polnud kirjale allakirjutanu kuidagi kirja sisuga seotud (Elle Klooster on Raadiolubade büroo juhataja, tegelikult pidanuks teemaga tegelema Tegevus- ja kasutuslubade büroo, mille peaspetsilist Liisi Moks on kirja ka tegelikult koostanud), kuid teadis et minu küsimustega tegeletakse ja 02. jaanuaril olla sellest lausa koosolekul räägitud.

Mõlemad bürood kuuluvad Lubade osakonna alla, mille juhatajaks on Mati Vihul. Tõenäoliselt on tema ka see, kes meile saatesse tuleb… Kuigi see ei ole jälle päris kindel, sest täna õhtul helistati mulle Sideameti avalikest suhetest ja küsiti, et mida täpselt me tahame WiFi’st rääkida. Ja kui ma ütlesin, et “infoküsimisest” ja tolle taustadest, siis nad lubasid mu küsimused ja infoküsimise uuesti läbi lugeda… nähtavasti olin ma jälle kord oma kolm küsimust väga segaselt esitanud.

Uuri tausta kah: telekommunikatsiooniseadus (vt §9 lg 1), riigilõivuseadus (vt §189).

Muideks, kes leiab telekommunikatsiooniseadusest paragrahvi mille kohaselt “peab andmesideteenuse (interneti teenuse) osutaja end registreerima”, andku mulle kah teada, auhinnaks …. näiteks üks Microsoft WinXP kruus. Minu arusaamise kohaselt on interneti teenust mainitud vaid kui “universaalteenuse” osa ning andmeside mainitakse seoses numeratsiooniga (Põlva IP aadressid ei pea vastama Põlva telefoninumbritele). Duhh.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

11 Kommentaarid