BBSummer & varastatud arvutid

#

Sedapuhku pühendas Pets hommikupooliku varastatud arvutite teemale: nimelt jäi mulle silma paar kirja GNT Eesti (ehk arvuti-ala hulgimüüja) arvutifirmade postilistis. Paraku on tegemist suht “elitaarse” seltskonnaga, st sa võid paluda oma arvutimüüjal sinna vargusest teada anda, aga laiemal üldsusel puudub võimalus näiteks enne kasutatud arvuti ostmist selle päritolu kontrollida.

Et probleemile lahendus leida, tekitasingi täna hommikul kolhoos.ee alla varastatud.kolhoos.ee nimelise saidi ja lisasin sinna ka seemneks paar teadaannet — edasi võib aga igaüks ise oma muret kurtma minna.

Ja juba jõudis meile arvuti-varguste-vältimise teemal endast märku anda www.turvaregister.ee, kes soovitavad mõistagi arvutid ja nende osad muuta tuvastatavaks (ja ühtlasi raskemini müüdavaks).

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

Üks kommentaar

  1. Indrek Karu
    Lisatud 11. juuli 2001 kell 14:30 | Püsiviide

    Jagaksin veel natuke meie firmast varastatud läptopiga seoses tekkinud kogemusi. Ehk: kuidas arvuti vargusega tekkivat kahju võimalikult väiksena hoida:

    • Kindlustus: tuleks jälgida, et kaasaskantavatel asjadel kehtiks kindlustus ka väljaspool kindlustamise aadressi. On ju palju tõenäolisem, et laptop (või ka ntks mobiil) varastatakse pigem autost, lennujaamast või mobiilse töötaja korterist kui niigi suht hästi turvatud kontorist. Kui kindlustuslepingus on kirjas, et korvatakse kahjud ainult firma aadressil, on vähe lootust kindlustuselt hüvitust saada.
    • Varukoopia: läptopide puhul tuleks eriti hoolikalt tegeleda varukoopiate tegemisega. Põhilised tööfailid soovitan salvestada serverisse ja võrgust eemal kasutamiseks märkida falidele “Make Available Offline” (Windows 2000-e võimalus). Meil õnnestus niimoodi enamus infost laptopi varguse järel väga lihtsa vaevaga taastada. Salajaste andmete lekke vältimiseks tasuks nad krüpteerida.
    • Paroolid ja omanikuinfo: enamusel arvutitel on võimalik peale panna BIOS parool ja sättida ka nn “Ownership tag”. Ilma parooli teadmata või lahti murdmata ei saa arvutit käima ega ekraanile ilmuvat omanikuinfot muuta. Säilib lootus, et varganäod oma saagiga mõnda arvutifirmasse lähevad ja seal vahele jäävad.
      Arvuti seerianumbrid ja muud eritunnused tasub kuskile kindlasse kohta tallele panna, et pärast oleks võimalik neid politseile edastaga ja varastatud.kolhoos.ee-le üles riputada.