Veel HTMList ja linkimisest

Eelmisel nädalal lubasin hakata nõudma vabadust hüperlinkidele – ja kuivõrd protestimine sai tele-krati võtete käigus ka põhjalikult ette võetud on meil esimene tulemus käes:

nimelt everyday.com leidis, et neil on lihtsam asi ära teha kui sellest pikalt lobiseda. Delfi pelgab hüperlinkide kasutamist enesereklaamiks ja oleks nõus andma vabadust nendele kodanikele, kes võtavad vaevaks ennast registreerida. Suht mõistlik tahtmine, kuigi võiks välja pakkuda ka muid kavalaid ja lihtsamaid lahendusi mis lubaksid lisatud linke hõlpsalt modereerida (ehk maakeeli: toimetada).

Sellega seoses on ka põhjust jätkata veidi juttu HTMList ehk keelest, milles internet on kirjutatud. Lahtiseletatult on see hüperteksti märgendamise keel ehk võimalus kõigile (sh arvuti) arusaadavalt anda lisainfot teksti kohta, näiteks: <PEALKIRI>No tere hommikust!</PEALKIRI> on üsna selge viis tähistada, et tegemist pole mitte osaga dialoogist vaid pealkirjaga. Tõele au andes ei põhine HTML küll sugugi eesti keelel ja seetõttu kasutatakse seal pealkirjade eri tasemete tähistamiseks < H1>, <H2> jne, aga põhimõte on igal juhul sama: väiksem-suurem vahel märgend, lõpetamise tähiseks kaldkriips nime ees.

Kui satud kirjutama hüperlinkimist lubavasse kommentaarikasti, saad märkida mõne sõna või lauseosa hüperlingiks nii:

<A href=”http://www.cat-scan.com/”>skanni oma kassi</A>

Tulemuseks veebilehel skanni oma kassi ehk link nagu iga teine. Veidi keeruline ta ju on meeles pidada, aga paraku see täpselt nii käib.

Muidugi leiaks ka alternatiivi – on olemas mitmeid lahendusi, mis lubavad Internet Exploreri kasutajatel oma brauseriaknas linke ja kujundust lisada ilma HTMLi tundmata (nt Tehnokrati koduleht ja kolhoos.ee kasutavad sellist mootorit) aga paraku peab suur hulk Eesti veebimeistritest ja süsadminnidest oluliseks võrdõiguslikkust ehk kui üks või teine asi vana armastuse ehk Netscape’i kasutajatele kättesaamatu, siis seda ei rakendata… Täiesti arusaamatu sentimentaalsus inimestelt kes samas tunnistavad, et ega Netscape’ist ikka pärast AOLi poolt allaneelamist enam elulooma saa.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.