Päris Oma Satelliit

#

Slashdot tõi minu esmaspäevahommikusse arutelu pikosatelliitide teemal: nimelt on 50 000$ eest võimalik Maa-lähedasele orbiidile saata 10x10x10cm kopsik — seejuures on saadaval ka vajalikud komponendid nagu toide, pardaarvuti jne: OSSS (One Stop Satellite Solutions, Inc) CubeSat Kit. Seejuures on esimene komplekt juba ka orbiidil (ja osalt isegi toimib).

Kuigi enamus arutelust Slashdotis tundub jõudvat järeldusele, et tegemist on lihtsalt uudse viisiga tekitada kosmoseprügi, on ka mõned kommentid ülikoolide kohta, kes sarnaseid projekte arnedavad (nt San Jose State University Spartnik) või siis ARLISS (A Rocket Launch for International Student Satellites) mille käigus viiakse koka-purgisuurused kopsikud raketiga 3-4 km kõrgusele ja mis on igati hea võimalus testida oma tehnika vastupidavust… Selle aasta projektide hulgas pidavat olema mh rover — seade, mis suudab pärast maandumist liikuda iseseisvalt ettenähtud paika… Samas ka viit Stanfordi Ülikooli CubeSat projektile… (ülikoolidele vaid $30k! — vahest peaks kasutama juhust ja lõpetama ära selle halamise, et Miriga koos tuleb orbiidilt alla eestlaste kätetöö: paneme uue!)

Postitatud rubriiki Arhiiv, Kiika veebi!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.