netiohud ja taustsüsteem

Tiba enne seda kui ma eile koju jõudsin olla meil käinud küsitleja tegemas uuringut mis käsitleb internetiga seotud ohte – leidsin köögilaualt mingid lehekesed kus jagatakse lapsevanematele elementaarsed soovitused ja soovitatakse liituda (ingliskeelse) uudiskirjaga. Kõigepealt muidugi huvitav turu-uuringu taktika, et jagada pärast välja ka õiged vastused, kodanik läheb loeb ja laksab käega vastu laupa hüüatades “ah nii oleks pidanud vastama”… loodame, et nad välistavad järgmiste küsitluste puhul juba lehekesi saanud elanikkonna segmendi.

Aga ma küsisin kaasalt, et kas oli ka mõni selline küsimus mis puudutas arvutikasutuse positiivset poolt. A la kas lapsed saavad mingit tolku kõigest sellest arvutivärgist lisaks Youtube’st crazy frog’i vaatamisele ja potentsiaalsele kokkupuutele pornoga. Ei olevat olnud.

See natuke häirib mind (ja sundis kirjutama). Loomulikult on igaühel vabadus teha täpselt selliseid küsitlusi (koos propa jagamisega) nagu ta soovib, AGA … mõtleks korra küsitluse peale stiilis:

  • kas teie laps on sõitnud autoga?
  • kas te olete kunagi näinud autoõnnetust?
  • sh surmaga lõppenut?
  • kuidas mõjub teile suure verekoguse nägemine?

Tulemuseks saame mõningast liiklusteemalist arvamust, aga mida täpselt me teeme infoga selle kohta kui paljud on näinud liiklusõnnetust ei oska ma öelda. A la “On teil kunagi halvasti läinud? Kas te olete samal päeval ka mõnda musta kassi näinud?” Jee…

Tuli lihtsalt meelde lugedes danah boyd’i postitust Deception + fear + humiliation != education

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

2 Kommentaarid

  1. Lisatud 29. mai 2010 kell 18:37 | Püsiviide

    eee… Pets, see teema on korra Sul juba käsitluses olnud… AssaPauk kampaaniaga seoses… ja kui küsitleja jättis lauale õiged vastused, siis on ju hariv kah? või mis ta sinna lauale jättis?

  2. Lisatud 30. mai 2010 kell 07:12 | Püsiviide

    Ma saan aru, et läbi aastate samal positsioonil olemine on lubamatu ja katsun tulevikus rohkem tuulelipuna käituda :-)

    Tahtsin lihtsalt dokumenteerida suunava küsitluse toimumise.

Üks trackback-viide

  • Kirjutas Kes on blogija? « Larko peegel 30. juuli 2010 kell 18:52

    […] kirjutab ainult kui tal enda arust midagi väga olulist öelda on ehk mõned korrad aastas. Tema seni viimane sissekanne on tehtud 29. mail ja kiirarvutus annab kätte, et tal käesoleva aasta seitsme esimese kuu jooksul […]