aja veeb ee

Kristjani juures on kena arutelu teemal ajaveeb.ee konkurss. Peamiseks probleemiks ePassi nõudmine loginiks … mis ka minul silma torkas. Aga tegelt veel üht koma teist:

  • miks kirevase pärast valib parim ajaveebi VIP-zhürii ja mitte kasutajad?
  • kus on RSS millest näeksin lisandunuid?
  • kus on vahend, millega saan mugavalt oma eelistusi koondada? (näiteks adekvaatsema hindamise eesmärgil)
  • ever heard about tag’s?
  • jne

Tegelt on lähenemuslikult suurim jama muidugi reeglistik. Kunagi kui mind kah vist kutsuti zhüriitama läks vastus lakooniline:

tjah,

sellega on selline lugu, et … vt nt http://2006.bloggies.com korraldust. ajaveebinduses ei ole “asjatundjaid” (vrd: unconference’il ei ole publikut, on osalejad), seega ka zhürii funktsioon suht küsitav.

broadcast-ajastu on ammmuuuuuu läbi, you know :-)

-pets

Millised siis on erinevused kahe “konkursi” vahel ja miks ma soovitasin (edutult) neil maailmapraktikast õppida?

  • Bloggies: (1) kodanikke innustatakse soovitama kuni 3 lemmikut eri kategooriates, (2) 3 x 50 hääletamiseks nõusoleku andnut saavad kutse vahehääletusele kus nad valivad kategooriate enimsoovitatute hulgast välja 5 parimat (3) finaalis saavad kõik valida iga kategooria 5 parima hulgast eriti parima
  • Ajaveeb.ee: (1) kodanikke innustatakase soovitama ajaveebe eri kategooriates (2) tehniline tiim otsustab kas sobib (3) esitamine ja hindamine toimuvad paralleelselt mistõttu hiljem laekunute tõenäosus saada nähtud/hinnatud kahaneb (4) hääletuse tulemusel selgunud top10 saab hinded ka auliselt zhüriilt misjärel selgub võitja.

Ühes sõelutakse “lemmikuid” vähendades juba esimeseks 3×50 paneeli hindamiseks oluliselt töö mahtu ja lastes inimestel väärtuslikumale rohkem tähelepanu pöörata, teises käib miski punktide jagamine suht kontrollimatus protsessis (keegi kurat ei viitsi neid kõiki läbi vaadata) ja tulemus tõepoolest ei ole ilma zhürii punnitamiseta söödav… ja rahva lemmikuks saab nagu ikka miski jaburus, nagu näiteks lehekülg millel vana rohelise sapaka pilt…

Peaks vist lisama, et olen korduvalt osalenud nende varasematel veebikonkurssidel ning üks vähestest, kes on alati kõik 1000kond veebi läbi vaadanud (eelviimati oli vist Ahti Mänd teine stahaanovlane). Seda mõistagi tänu sellele, et kirjutasin oma veebirakenduse, mis konkursi-veebid mugavalt läbilapatavaks muutis… Sest sellise keskmise arendusosakonna loodud asjandustega ei saa suurt muffigi teha.

Ja erikuradimasendav on muidugi see, et tiba enne selle ürituse päevakorda tõusmist sai selgeks, et on tulemas õige aeg podcasti propagandaks ning mul hädasti vaja kolhoos.ee’le jämeda toruga räkiruumi mida käisin seda ka sponsiks küsimas. Reklaamipinnana pole tehnokratt.net või kolhoos.ee eriti atraktiivna, aga minule oluline katselava ja seega pakkusin abi turuliidri kursis hoidmisel maailmas arenevate trendidega. Tulemus nagu ikka viisakas ei… Eks ma proovin paari aasta pärast uuesti, äkki nad siis juba teavad mida nad ei tea ja ei keera vähemasti samaaegselt ajaveebi-konkursiga kinni blogger.com kasutajate võimalust oma kodulehti hot.ee’s hoida :-)

Täiendet: muid arvamusi on mugav jälgida Technorati ajaveeb.ee otsingu abil, sealt leiab mida arvavad nt Kaimar Karu (disaini ja reeglite kohta) ja Kohvikratt (et peaks luba küsima blogilistelt st kas soovivad tähelepanu… hetkel võimalik lasta eemaldada).

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

9 Kommentaarid

  1. Larko
    Lisatud 9. veebr. 2006 kell 00:23 | Püsiviide

    Ise konkursi teemal olen juba Kristjani juures sõna võtnud ehk loetagu see sealt.

    Mis aga puudutab Elionit ja Bloggerit, vastab tõele, mida nad foorumis väidavad, et septembrikuus laekus meil, kus see(gi) asi kirjas oli. Paraku oli seal nii palju muudki, et ma saan aru et rahvas just seda üksikasja meelde ei jätnud. Kui Sa tahad mõne olulise asja maha salata, teata sellest suuremate aga võib-olla vähem oluliste sees.

    Järeldusi? Ehk leiab Elion, et nendel pole neid bloge seal oma serveris vaja. Ehk ei ole blogijatelgi hostinguks enam just Elioni vaja, sest alternatiive on piiramatult. Sellest võiks kujuneda olukord, kus nõudlus ja pakkumine ühel ajal langevad ja lõpuks jäävadki kõik rahule.

    • Lisatud 9. veebr. 2006 kell 02:23 | Püsiviide

      Blogger ja hot ei töötanud ka ennem. Osaliselt oli põhjuseks ka blogger ise, kus tuli sisestada arusaamatud parameetrid, et midagi ftp-ga publitseerida.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 9. veebr. 2006 kell 09:10 | Püsiviide

      nõus, Larko — tõenäosus, et keskmine kasutaja sellest kirjast teate üles leidis, on kaduvväike.

      ja p — Bloggeriga on seal jah elu aeg jama olnud, küll olid kinni väljasmaa serverid ja küll midagi muud, olen neid korduvalt torkinud. Aga suurem häda selles, et turuliider lihtsalt ei tulnud sellise probleemi peale… ja pole ka kunagi varem tulnud. Nad on aastaid üritanud oma “eKohvikule” miskit pointi välja mõelda, juba kogu see “dokumendihalduse” kontseptsioon on minumeelest imev.

    • anonymous
      Lisatud 9. veebr. 2006 kell 19:59 | Püsiviide

      Anna mulle raha, või muidu ma räägin kõigile et sa oled pede? :) See joke oli pikem aga ma ei oska praegu linki tuua.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 9. veebr. 2006 kell 20:47 | Püsiviide

      Hee, see ei ole teps mitte nii.

      Ma pikalt mõtlesin kas ma need kaks iginat kokku seon — aga kui poleks sidund oleks sul old põhjust öelda “no a miks sa siis neile ei seleta kuidas õige oleks, sa vana igiseja-kott”… Ja keegi teadjatest ikka leiaks, et ah selle pärast nüüd…

      Mistõttu ka full disclosure.

      Koos viitega sellele, et mind kutsuti VIPiks ja eelistasin loobuda (et keegi ei saaks süüdistada “nojah, ei kutsutud ja nüüd tige”), ning et olen varem osalenud (et keegi ei saaks öelda “einoh, kukkus eilasündind loll taevast alla hakkas kisama”).

    • Martin Vahi
      Lisatud 11. veebr. 2006 kell 03:55 | Püsiviide

      Noo jah, ma ei usu, et nyyd Elioni inimestest keegi nii m8tles, nagu ma oma siin postitamises v2lja k2in, kuid kui nyyd l2htuda, kuidas nyyd 6eldagi, minu rikutuse tasemest, ja olla h2sti “kombinatoorselt korreknte”, siis v8iks v2lja k2ia ka selliseid, rohkemal v8i (pigem) v2hemal m22ral t6eseid v2iteid:

      x) Taskuh22ling konkureerib EMT 3G mobiiliteenustega. Noh, stiilis, et k8ike peab pumpama ju l2bi mobiiliv8rgu, et EMT saaks kasseerida, helinad, logod, jne. Ma olen kuskilt lugenud, et mobiili-DRM(Digital Rights Management) pidavat olema 2riliselt mobiilioperaatorite seas v2ga k8va ja kuum teema. Eks nad tahavad ju ka oma noosi k2tte saada.

      x) Kunagi oli vist see Elioni(tollaaegse Eesti Telefoni) p8hjendus tasuta veebi pakkumisele see, et nad tahtsid kaasa aidata eesti veebi-sisu tekkimisele. Sisu ju nyyd tekib ja seda ilma Elioni abita, seega: missioon on t2idetud.

      (PS. Olen Elionile tasuta veebi eest kyll moraalselt t2nulik, sest ka minu ylihalvasti ja yli-yli-harva uuendatav-parandatavleht on rippunud Elionis alates StarWars Episood1. ilmumisest saadik. Amidala on yhe sarmika n2itleja poolt m2ngitud printsessi nimi tollest episoodist.)

      x) Podkastindus konkureerib Elioni Internetitelevisiooniga(too “ITV”), v2hemalt v8rgu-resursside kontekstis.

      Samas, ka k8igi eesti telejaamade poolt kokku pakutav j22b nii mahus kui ka teatud kontekstis kvaliteedis alla Internetist tasuta k2ttesaadavale.

      V2lja m8eldud stiilin2ide:

      “Mida!? Inimesed saavad kuskilt mujalt midagi tasuta k2tte ja veel nii, et nad selle eest MEILE ei maksa!!?? Ei-ei, see ei l2he kohe yldse. Ah soo, ja siis veel leidub mingi tyyp, kes tahab seda lugu veel tagatipuks teha MEIE nende SAMADE torudega, millega me peaksime ISE OMA, litsensitasude ja kasudega, SISU edastama? Unustagu 2ra.”
      Lihtsalt, minu 5 senti. :)

    • Peeter Marvet
      Lisatud 11. veebr. 2006 kell 06:45 | Püsiviide

      Ei ma tõesti ei usu, et keegi nii kaugele mõtles, pigem ma ikka ise müüsin ennast sitasti, oleks pidanud pakkuma reklaambännerit kodulehele :-)

    • Taaniel
      Lisatud 11. veebr. 2006 kell 22:24 | Püsiviide

      Hmm sinna saab üht ajaveebi mitu korda lisada.
      Minu blogike on pandud sinna kahe natuke erineva nime all.
      Ilmselt siis kahe erineva lisaja poolt …

    • Taaniel
      Lisatud 13. veebr. 2006 kell 15:02 | Püsiviide

      Seal toimuvad ikka kummalised asjad:
      Keskid panid mu blogi kaks korda üles.
      Üks oli foto all ja teine muudes kategooriates.
      Nüüd on foto all olnud kadunud, ehkki minu blog sisaldab peaasjalikult fotosid … aru ma ei mõista.