mina ka, mina ka

Henrik Ilves küsis eile Sakala tarbeks kommentaare 3G teemale, lugu sai selline: 3G mobiilside levib esialgu Tallinnas. Mulle igastahes tulemus meeldib, minu vastusest nopitud tsitaadid on kontekstis jne, aitäh! Aga kuna Henrikule arvamust saates sai (eriti just reedese seminari kontekstis) rõhutatud mõtet, et allikate seisukohad võiksid alati olla ka täies mahus väljas … ütleme, et ajakirjaniku erapooletuse tõendina, siis olgu siin ka minu originaaltekst:

Arengud raadiotehnikas on viimastel aastatel olnud tormilised ning see on hea, sest meile meeldib üha enam kasutada seadmeid mis raadiosidet kasutavad ja ilma täiustuva tehnoloogiata saaks “eeter” peagi kuhjaga täis. Selles mõttes on 3G kiviaegse GSMi asendajana igati teretulnd ning sellest võidavad GSM-võrgu koormuse vähenemise läbi ka need, kes ise 3Gd ei kasuta. Umbes samuti, nagu me kõik võidame uutest keskkonnasäästlikumatest autodest — olen nuusutanud õhku Tallinna kesklinnas ja Ekaterinburgis, vahe on meeletu.

Aga teenustega… ma usun, et taskus oleval videopildil on tulevikku. Näiteks vaatan sageli USA Comedy Central’i “ärapanijat” The Daily Show with Jon Stewart, mille sealsed televaatajad on salvestanud ja tikutopsisuurusena netti riputanud (olgu öeldud, et ma vaatan alati kohusetundlikult ära ka saate vahel olevad reklaamid tundmaks ennast vähem-piraadina). Seda vaataks meelsasti nt bussis sõites video-iPod’i pealt. Aga ma kohe kindlasti ei sikutaks seda kohale läbi õhu, vaid kasutaksin pigem tarkvara mis mind huvitavad saated öösel arvutisse sikutab ja hommikul taskuviisorisse laeb. Miljonid kasutajad peavad sellist kasutust mugavaks ning efektiivseks ning ma ei näe sügavat vajadust pingutada kulukama lahenduse nimel.

Ma usun, et inimesed leiavad ühel päeval ka 3G jaoks rakenduse ning see saab olema erinev sellest, mida meile müüa üritatakse. Näiteks mina olen oma senise elu jooksul saatnud mobiililt-mobiilile ühe MMS-pildi ning mulle on kah saadetud täpselt üks pilt. Ja samas on KUKU ajakirjanikud saatnud suviti “nipernaadit tehes” veebi üle 2000 pildi (kasutades peamiselt mobiiltelefonis olevat e-postiklienti).

Kui minu jutust kõlab läbi kerge kibestumus siis selle pärast, et operaatorid võiksid oma marketingimusklit õiges suunas punnitades meie elu oluliselt kiiremini edasi ajada. Aga ei, millegipärast on jälle reklaamiloosungiks “trendikas isa ostab lapsega rääkimise asemel talle 3G telefoni”.

Vot. Ja ma panen selle loo siia üles, sest siis on mul meeles päeva jooksul kontrollida, kas Sakala loo juures on kommentaatoritel ka midagi olulist öelda mida võiks kõrva taha panna.

Ja veel selleks, et tasakaalustada eelmist negatiivsevõitu postitust — ei ole nii, et märkan ainult halba, peab harjutama ka head märkama :-) Nii, harjutust jätka: ühtlasi võiks ühe paljuviidatud ajaveebi-seminari-käsitluse kõrvale tuua ka Mari Sarve Ajaveebnikud versus ajakirjanikud mis pole vist üldse tähelepanu pälvinud.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.