jäätmekäitlus

Läksin täna uuele tolmuimejale HEPA-filtrit ostma ja mõtlesin vana imeja ära anda. Kuna uus sai ostetud +/-sest mis asub keset kaubanduskeskust, samas teenindus kust peaks saama filtrit osta asub Euronicsi kõrval mis on autoga ligipäästav ja +/- müüja oli seletanud, et kõik kauplused on kohustatud elektroonikaromu vastu võtma ning ma ei pea isegi ostutshekki näitama (pealegi Euronics ning +/- omavahel miskis suhtes) … siis arvasin, et tegu on igati mugava logistilise lahendusega.

Aga võta näpust. Euronicsi müüja oli veendunud, et nad peavad kunagi tulevikus võtma tagasi nüüd ostetud elektroonikat kui mul on miski paber ette näidata, muidu pean ma vastuvõtmise eest maksma. Ja et +/- müüja kindlasti lihtsalt ei teadnud kuidas asi käib.

Õnneks on meil olemas wLex, kust leiab kenasti Jäätmeseaduse, minu juhtumit puudutab paragrahv 26 ja rida selle primme:

§26 (1) Tootja on kohustatud tagama tema valmistatud, edasimüüdud või sisseveetud probleemtootest tekkivate jäätmete kokkukogumise ja nende taaskasutamise või nende kõrvaldamise ja omama selle kohustuse täitmiseks piisavat tagatist.

§26 (4) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud jäätmete jäätmehoolduse kulud kannab tootja.

ja

§ 262. Elektri- ja elektroonikaseadmete romude kogumisel ja tootjale tagastamisel tekkinud kulude katmine

(1) Enne 2005. aasta 13. augustit turustatud kodumajapidamise elektri- ja elektroonikaseadmetest tekkinud elektroonikaromude kokkukogumise ja taaskasutamise või kõrvaldamise kulud kannavad tootjad, kes turustavad vastavat liiki kodumajapidamise elektri- ja elektroonikaseadmeid hetkel, mil nendest elektroonikaromud tekivad, ühiselt. Tootjad kannavad kulud proportsionaalselt vastavalt oma turuosale vastavat liiki elektri- ja elektroonikaseadmete müügis.

(2) Enne 2005. aasta 13. augustit turustatud muude kui kodumajapidamise elektri- ja elektroonikaseadmetest tekkinud elektroonikaromude, mis on asendatud uute samalaadsete seadmetega või sama funktsiooni täitvate seadmetega, kokkukogumise ja taaskasutamise või kõrvaldamise kulud kannab tootja, kes on müünud seadmed, millega elektroonikaromuks muutunud seadmed asendatakse.

Ehk siis: nii ehk naa peaks kulud kandma tootja, mitte mina. Nüüd peaks veel üles leidma selle koha kus on kirjas, et ma võin oma kraami poodi tagastada. Meenub, et olen midagi sellist lehes näinud… kiire otsing, ja käes: Postimehes on augustis ilmunud artikkel Kaupmehed on asunud poes tehnikaromusid vastu võtma millest ilmneb, et ringlusega tegeleb MTÜ EES-ringlus, ning pood peaks mult seadme vastu võtma vaid siis kui ostan uue samaotstarbelise, muidu tuleb viia lähimasse kogumispunkti (mis on muideks avatud vaid kaks korda nädalas)… EES-Ringluse veebist leiab muideks ka kõik muud õigusaktid, poodi tagasi viimist näib reguleerivat Vabariigi Valitsuse määrus nr 376, mis ütleb:

§6 (1) Kodumajapidamises kasutamiseks mõeldud elektri- ja elektroonikaseadme turustaja on jäätmevaldajalt kohustatud tasuta tagasi võtma arvulise vastavuse alusel turule lastava seadmega sama liiki ja otstarvet täitvast seadmest tekkinud elektroonikaromu. Kui turustajast 10 km raadiuses ei ole elektroonikaromude kogumiskohta, peab turustaja füüsiliselt isikult tasuta tagasi võtma turustatava seadmega sama liiki ja sama otstarvet täitvast seadmest tekkinud elektroonikaromu, sõltumata sellest, kas see füüsiline isik on soetanud või soetab turustajalt samalaadse seadme.

Seega taandub küsimus sellele, kas Euronicsi kauplus on lähimale vastuvõtupunktile lähemal kui 10km või mitte. Kasutades Tallinna veebis Prügihundi-kaardirakendust ilmneb, et linnulennult on vahemaa ca 2,6 km. Samas: EES-Ringluse veebis olev EES-Ringlus_liikmete_kogumisvorgustik_150805.pdf tundub mitte arvestavat selle lähedusega, igastahes on seal kirjas nii minu külastatud +/- kui Euronics.

Kokkuvõttes andis +/- mulle oluliselt adekvaatsemat infot jättes (küllap soovist olla kliendisõbralik) välja vaid arutelu 10km raadiuse teemal. Euronics ajas aga suures osas pada mille tulemusena ma tunnikese oma aega netis seaduseid uurides veetsin, nad oleksid vähemalt võinud soovitada pühapäeval kogumispunkti minna kui potentsiaalsele kliendile positiivse mulje jätmine liiga kulukas marketingitrikk tundus.

Vot. Panin selle kirja lihtsalt selle pärast, et kui keegi peaks sama probleemi otsa komistama oleks vastus nipsti varnast võtta. Ja et poodnikel oleks lihtne müüjatele seletada kuidas kliente võita ;-) Tänan tähelepanu eest. Kas on küsimusi?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.