del.icio.us/riigikogu

Tänaöise progemisega sai demorakendus http://del.icio.us/riigikogu niikaugele, et sellest võib avalikult natuke kirjutada — sest räägitud-näidatud juba on, nimelt ingliskeelse screencast’i näol mis sai tehtud, kuna Ross Mayfield paaril korral minu esialgse probleemipüstituse peale linkis.

Nagu varem öeldud, käib jutt riigi kaasamis-projektist, millega mina sattusin kokku ega.ee eDemokraatia seminaril, kus muuhulgas tutvustati MKM poolt ettevõetut (vt “räägi kaasa” nende veebis). Mõni aeg hiljem paluti mult arvamust kaasamisveebi lähteülesandele, mille läbi lugenuna ma ise tekitasin väga pooliku Kaasamise manifesti ning JS oluliselt põhjalikumad kommentaarid (ja lisaks e-kaasamine ja “public choice”) ning mina sellest omakorda ühe ettekande (ppt slaidid) — kus ma pakkusin välja hea.id.ee lahenduse, mis aitaks koondada eri kohtades toimuvat diskussiooni, sest minu meelest ei ole kohe kindlasti lahenduseks üks tsentraalne kaasamisportaal (või maakonna-uudiste portaal). Diskussioonid toimuvad kus nad toimuvad, kasutame tehnoloogiat nende ülesleidmiseks, mitte piiramiseks (nt IDkaardiga, vt sama maakonna-uudiste lugu).

Kuna ma ühtlasi käisin välja, et ettekandes kirjeldatud lahendus on teostatav “järgmiseks neljapäevaks” ja Riigikantselei poole pealt (Eleka Rugam-Rebane, Ülle Laur) oli tunda toetust, pommisin ma Riigikogu veebi-adminnidelt (Toomas Häng ning… kedagi peaks kindlasti veel mainima, Toomas täiendab äkki :-) välja sellise kiir-arenduse (küsimisest ca 48h teostumiseni!) nagu http://web.riigikogu.ee/changes.xml, mis kajastab viimatilisandunud dokumente.

Seda changes.xml faili jälgib minu kui “pühapäevaprogrammeerija” kirjutatud jubin (baasiks Userlandi poolt GPLi alla antud Frontier) mis korjab web.riigikogu.ee alt veel natuke datat juurde ning kasutades del.icio.us’i API’t paneb lingid koos automaat-puhastatud pealkirjade ja tag’idega välja http://del.icio.us/riigikogu alla. Olgu öeldud, et muuhulgas otsitakse eelnõu-numbreid Riigikogu komisjonide protokollidest, nii et näiteks “Säästev Eesti 21” kohta leiab päris ilusa lingikogu aadressilt http://del.icio.us/riigikogu/619OE.

Järgmise liigutusena oleks vaja saada, et kas meedia või meediamonitoorijad võtaksid kätte ja tag’iksid online-väljaannetes toimuva eelnõusid puudutava diskussiooni (oma nime all). Ning loomulikult võib igaüks ise del.icio.us’is kasutada märgendust kujul 607SE ning tõmmata kaasa misiganes adekvaatset kontenti (näiteks Dan võib ära märkida Meretunnid, kus merendust puudutavat seaduse/otsuse eelnõud puudutatakse).

JALOOMULIKULT: Riigikogu veebi tekkivat on võimalik sellest demost jälgida RSS abil (http://del.icio.us/rss/riigikogu) ja seda soovi korral ka eelnõu või komisjoni kaupa… kuigi olgu öeldud, et hetkel võib tulla veel ette mass-uuendusi (st kustutan kogu lingikogu tühjaks ja laen parema sisuga uuesti üles).

Olgu öeldud, et ma plaanisin asja käima saada 11.05’st lugedes järgmiseks neljapäevaks ehk 19.05, läks aga poolteist nädalat kauem (sest muud päris- ja maatööd tulid vahele).

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.