Minult küsiti kommentaari p…

Minult küsiti kommentaari prono/piraatmusa-filmi teemal: väidetavalt olevat “mõnes majas” probleemiks see, et töötajate agar prono-surfamine ja filmide laadimine toru-serveritest neti kasutamise võimatuks muudab. Jah, mulle meenub siinjuures sõber Karl, kes kunagi üht omavalitsust supportides avastas, et täiesti võimatu on IT vahenditega takistada ametnikku, kes on kindlalt otsustanud 95% oma tööajast pornole pühendada.

Aga (a) kuidas olukord on, kas netiühenduse kiirus näib kannatavat (b) mis selle vastu teha? Ärge ainult hakake väitma, et mingid filtrid aitavad.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

9 Kommentaarid

  1. Ivo
    Lisatud 27. märts 2003 kell 11:54 | Püsiviide

    Põhjusmõtteliselt ära keelata ehk filtreid kasutaja massinasse ei ole tõesti mõtet paigaldada – piirata tuleb hoopis liiklust ruuteris/serveris, mis sellele sellile internetitoru pakub.
    Selleks on vaja:
    a) saada miskitki ülevaadet, mis võrgus toimub;
    kanalite üldiseks jälgimiseks näituseks MRTG http://people.ee.ethz.ch/~oetiker/webtools/mrtg/ ning üksikute ühenduste jälgimiseks võrgus Linuxiga näiteks IPTRAF http://cebu.mozcom.com/riker/iptraf/
    b) võimalust piirata kiirusi üles/alla laadimisel antud massinal üldiselt või miskite hostide vahel;
    Linuxiga lihtsaim oleks CBQ http://www.vendomar.ee/%7Eivo/#31

  2. Peeter Marvet
    Lisatud 27. märts 2003 kell 22:36 | Püsiviide

    Ma tegelt ise mõtlesin kah midagi sarnast, et tuleb lihtsalt võrguadminnil kasutajate käitumist jälgida ning vajadusel “meetmed tarvitusele võtta”.

    Pakuks välja sellise idee meetmete poole peale: intranetis leht, kust jooksvalt on näha suurimad netikasutajad… midagi top-5 või nii. Ja siis oleks vaja selle lehe kohta riputada käidavasse kohta (lifti, kempsu, seinalehele) silt, et kõik saaksid aru: nende tegevust jälgitakse ja mitte lihtsalt võrguadminni poolt, vaid kõik see on teada ka personalijuhile ja muudele pealikutele.

    • vahur teller
      Lisatud 31. märts 2003 kell 00:15 | Püsiviide

      njah. mina isiklikult arvan et see ei p22sta. aga on hoopis lihtsam lahendus. arvutikasutamise eeskiri v6i mis iganes ta nimeks on. st t88taja kirjutab alla paberile kus on 2ra 8eldud milleks t88 juures arvutiv6rku (v6i ka arvutit) kasutada ei tohi. t88andja jaoks kaob probleem 2ra ja tegelikult ei ole tegu ka kellegi ahistamise v6i millega iganes. ise t88tan firmas kus pea 70 inimest. suht paljud neist kasutavad mingit failivahetus asja. midagi on firewallist ka kinni keeratud aga k6ik mitte. ja alati kui keegi neist ytleb, aga mul on 5 kilo peale kiirus 2ra piiratud soovitan ma neil selle 70ga korrutada ja siis m6elda et keegi torust tirib parasjagu niipalju kui toru v2lja annab.

      ja muuseas. ma ei m2rganud mitte kuskil tykk aega et kommenteerimiseks peab registreeritud olema, kus see info kirjas on nagu, ma tahaks teada miks ma ei m2rganud seda. pets 2kki viitsid mulle meili peale panna kui seda kommenti m2rkad, ma pole kindel et j22b meelde siia tagasi tulla… (linnukese alla panin kyll e-posti jaoks pysti aga eks n2is kas t88tab, st kas ma pean salvesta klikkima aga siis l2eb post kaduma v6i mis iganes. minu rumala m6istuse jaoks n6ka keeruline v2rk)
      t

  3. Larko
    Lisatud 31. märts 2003 kell 17:47 | Püsiviide

    Võin seda Sulle, Teller, oma kauaaegse praktika alusel kinnitada, et see linnukene e-posti jaoks töötab suurepäraselt, nagu ehk märkad ka sellest, et minu käesolev kommentaar peaks Sulle postikastisse laekuma juhul kui tõesti linnukese alla panid.

  4. Peeter Marvet
    Lisatud 31. märts 2003 kell 19:59 | Püsiviide

    mmmm… ega vist jah hetkel kusagil kirjas ole, et peab regima. Kui aega saan lükkan esilehe kommimise RCS peale üle, siis ei pea regima ega midagi :-)

  5. Larko
    Lisatud 1. apr. 2003 kell 10:16 | Püsiviide

    Kas sellise RCS vidina saaks ka kolhoosnikud endale muretseda? Olen märganud, et see regimise nõue mingil määral takistab rahvast kommenteerimast.

  6. indrek
    Lisatud 2. apr. 2003 kell 14:28 | Püsiviide

    Jälgimise jaoks on linuxi platvormile selline asi nagu “ipaudit”.

    Sisuliselt snifferdab võrgus toimuvat. Õnneks mitte pakettide sisse vaid ainult seda, kust-kuhu pakett läheb. Ning selle põhjal teeb edetabeleid.

    Näiteks, et milline arvuti on päeva jooksul milliseid aadresse (nimedena) külastanud (st. siis kust-kuhu on pakette liikunud) ning ka andmemahuliselt on järjestus.

    Õigupoolest proovisin seda tarkvara üle poole aasta tagasi, aga loodetavasti pole selle omadused väga muutunud.

  7. indrek muru
    Lisatud 13. sept. 2003 kell 10:40 | Püsiviide

    Kui olen oma inglisekeelse netipoe valmis saanud, siis kust võiks alata otsinguid, et ennast registreerida erinevatesse otsingumootoritesse. Saan aru, et on olemas nii tasulised kui tasuta võimalused, kuid ehk on kellelgi mõtteid, kuidas neid kõige paremini leida ja millest ning kust alustada?

    • indrek muru
      Lisatud 14. sept. 2003 kell 12:47 | Püsiviide

      Kui olen oma inglisekeelse netipoe valmis saanud, siis kust võiks alata otsinguid, et ennast registreerida erinevatesse otsingumootoritesse. Saan aru, et on olemas nii tasulised kui tasuta võimalused, kuid ehk on kellelgi mõtteid, kuidas neid kõige paremini leida ja millest ning kust alustada?