Kolhoosnik testib nii, et higi tilgub: Drupal

Loe ka sarja eelmisi artikleid Kolhoosnik testib Norramaa põllutööriistu: eZPublish ja Kolhoosnik testib tuumapommi: PHPNuke


Drupali (hollandi keeles “tilk”) looja on Antwerpeni tudeng Dries Buytaert, kes tahtis luua tehnoloogiaportaali Drop.org. Ta katsetas ühte ja teist tasuta weblogi, kuid lõpuks pettus kõigis ja otsustas ise miskit valmis kirjutada.

Modulaarne süsteem

Kuna Drupal on loodud konkurentidest hiljem, siis on õnnestunud vältida viimaste põhiviga – modulaarsuse puudust. Pakett on algusest peale kirjutatud eraldiseisvatel komponentidel põhinevana.

Nii on lihtne weblogile uusi võimalusi lisada, süsteem toimib rahulikult edasi ja erinevate versioonide konflikte ei tasu karta (sarnaselt Photoshopi või QuarkXPress’i plug-inide kasutamisega).

Praktikas tähendab see, et lisades drupal/modules/ kataloogi uue komponendi (näiteks linkide kataloogi või polli), võtab süsteem selle omaks, komponent ilmub ka adminstreerimisleheküljele, otsinguküljele, menüüdesse jne).

Sõbralik kommuun

Teiseks Drupali plussiks on väike ja mõnus kommuun – mailinglist, kus on vaid kümmekond aktiivset liiget, kuid see-eest on kõigil midagi asjalikku öelda, puuduvad rämpspostitajad, solvangute loopijad ning muud tüütud tegelased.

Muuhulgas on Drupali arendajatega liitunud David Norman, tüüp, kelle loodud on Thatware (weblog, millel põhineb PHPNuke) ja teisigi weblogimaailmas tuntud tegelasi.

Installeerimine

Installeerimine on lihtne – vaid üks fail lahti pakkida, importida andmebaasi vajalikud tabelid, nokitseda veidi sinuleheküljeURL.conf konfiguratsioonifaili kallal ja süsteem peaks toimima. Erilisi nõudmisi ei esitata ka PHP ja MySQLi versioonidele.

Väljanägemine

Drupali theme‘ või template‘ süsteem on erinev konkurentidest – HTMLi tag’id on segamini PHP-koodiga ja võhikul on viimases väga raske orienteeruda. Miks pole sisu ja programmiosa eraldatud, nagu hea tava ette näeb? Vastus lihtne – süsteem on nii mitmeid kordi kiirem.

Õnneks in Drupali autoritel kavas praeguse theme‘süsteemi “peale” ehitada ka lihtsustatud variant, kus pole PHP koodi ja mis on arusaadav ka algajale.

Drupaliga tuleb kaasa kolm theme’i (mida kasutab Drop.org), kuid väljanägemiselt pole ükski neist suurem asi – tuleb kas ise härjal sarvist haarata või oodata, kuni kampa võetakse ka mõni disainisilmaga tegelane ;)

Administreerimine

Drupali administreerimisosa on üks paketi tugevaimad osi. Mängus jällegi modulaarne ülesehitus – kõikide komponentide seadistusi saab teha ühest kohast (protsess meenutab Manila plug-inide administreerimist).
Lisaks on saadaval ka põhjalik abiinfo iga mooduli kohta.

Keel

Drupali värskesse 2.0 versiooni on lisatud ka erinevate keelte tugi, kuid peaprogrammeerija Dries ei taha võtta vastutust tõlkeprotsessi haldamise eest, igaüks tehku seda omal käel. Tõlkimine on siiski üsna lihtsaks tehtud – ei mingit ukerdamist konfiguratsioonifailides, kõik stringid on muudetavad otse admistreerimisleheküljelt.

Juhul, kui keegi plaanib Drupalile eesti keelt õpetada, siis andku teada aadressil [email protected], et ei peaks tegema topeltööd :)

Lisavõimalused

Drupali noorus on ka tema suurim puudus – paljud vajalikud osad on veel kirjutamata, puudu on statistika, diskussioonid, küsitlused jne. Siiski mõned märkimisväärsed omadused:

RSSi import

Vastupidiselt ezPublishile, mis on vägagi XMLi-sõbralik, ei toimu Drupalis tegelikku parsimist, avatakse lihtsalt RSS fail, eemaldatakse liigsed tag’id ja näidatakse uudiste pealkirju. Töötav, kuid mitte eriti elegantne lahendus.

Programm oskab näidata enamikku RSS feed’e sh. www.moreover.com’i omi, kuid kummalisel kombel tööta Manila serverite toodetud RSSid (näit. http://www.tehnokratt.net/feed). Timeout?

RSSi eksport

Vastandina impordile on Drupali RSS-eksport vägagi võimekas – põhimõtteliselt võib iga moodul toota XML kujul feed’i . Tugev pluss tulevikuks – nii pole publitseerimine sugugi limiteeritud vaid pealkirjade vahendamisega. Näiteks võib bugreport’ide moodul toota veatteateid Drupali arendajate jaoks, statistikamoodul vahendada lehekülje statistikat, keelemoodul genereerida tõlkimisfaile teistele Drupali kasutajatele jne.

Muud võimalused

Lisaks leidub Drupalis päevikumoodul – Bloggeri kloon, kus iga kasutaja saab pidada pisikest päevaraamatut, FAQmoodul korduma kippuvate küsimuste jaoks ja muudki.

Tulevik

Üheks Drupali põnevaimaks tulevikuplaaniks on genereric content’i tootmine. Kes ütles, et weblog peaks sisaldama ainult uudiseid ja artikleid? Hea programmiloogikaga weblog võib kõlvata milleks iganes – arvustusteks, pildigaleriideks, tootetuvustusteks jne. Kasutajad saavad ise lisada erinevaid sisutüüpe, põhiprogrammis ei pea selleks muudatusi tegema. Näide – iga reisiloo juures masruudi kaart ja info riigi kohta, iga mänguarvustuse juures demo download ja hinnangud eri kategooriates jne.

Kokkuvõte ja praktiline näpunäide

Kui tahad kaasa lüüa heade tulevikuväljavaadetega weblogi’i arendamisel või lepid praeguse tagasihoidliku väljanägemisega ja väheste võimalustega, siis tasub kindlasti Drupalit uurida.
Kui aga vajad weblog’i siin-ja-praegu, siis pead mujale vaatama.

Üks kommentaar

  1. Rein Rüüsak
    Lisatud 6. juuni 2001 kell 11:58 | Püsiviide

    Üks mu lemmiksaite on http://www.hotscripts.com, selle all

    http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_Programs/Portal_Systems/index.html

    http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_Programs/Content_Management/

    sisaldavad tervet hulka põnevaid asju mille testitulemustest oleks ehk huvitav kuulda. :)

    Rein