sniffex eetris

Nagu eilsest postitusest aimata on tänase Tehnokrati teemaks SniffEX – imetabane aparaat mis pidavat suutma lõhkeaineid tuvastada. Koosneb teleskoopantennist, pidemest ja “konteiner 19” nimelisest silindrikesest, ei vaja toidet ning hoolduseks piisab lapiga puhtaks pühkimisest. Sniffex’ile pühendatud ajaveebi sniffexquestions.blogspot.com esilehte kaunistab aga pilt Georg W Buschi Tallinna-visiidi aegadest, mil imeseadet kasutati Eesti Panga juures.

[ saade muideks juba podcastina veebis, kuula podcast.kolhoos pleierist või sikuta alla: MP3 22.4MB]

Suhtlesin eile erinevate inimestega, alates Päästeameti pressiosakonnast kuni Martin Vällikuni MTÜst Skeptik – kes on ka saatekülaliseks, sest asjaga otseselt seotud isikud ei pidanud võimalikuks teemat avalikult kommenteerida. Küll kinnitati korduvalt, et seadet on katsetatud ja see toimib. Uurides aga lähemalt, et mis siis ikkagi patendis seadme tööpõhimõtteks kirjas on sain teada, et pidavat üks keeruline aparaat olema, autoriks bulgaarlane Yuri Markov, müüjaks GPS Security. Ehk jah, tegu on tõepoolest sellesama SniffEX’iga.

Kiire otsing annab esp@cenet’ist patendi EP0911650 millega igaüks võib ise tutvuda (mosaic alt leiab elektriskeemid). Kes tahab võib kõrvale uurida ka www.sniffex-eu.com/downloads.htm olevat USA versiooni ja seadme tutvustust koos lühikese kasutusõpetusega, pikema juhendi leiab http://tasc.bg/images/Manual.doc.

Huvitav lugemine igastahes. Ja eilsetele linkidele lisaks kindlasti ka Wiredi DangerRoom blogist “Sniffing” Bomb Detector Stinks, Bruce Schneier’i The Psychology of Security

Mis edasi? Tehnokratilt on läinud Päästeametile soovitus saada kuulsaks seadme mittetoimimise demonstratsiooniga mille võiksime videosse võtta ja YouTube’i riputada (kui aga siiski peaks ilmnema riistapuu toimimine, ootab osalejaid mõistagi veel suurem kuulsus ja miljon dollarit raha). Kui aga ka sinul peaks tekkima mõte midagi sarnast leituada, siis soovitan inspiratsiooni hankida näiteks The Museum of Lost Interactions…videotest.Aga paluks Washington Post’i lugu Mind Games enne läbi lugeda, sest imetabasel tehnikal on kohati kombeks pähe hakata.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.