äpardus kuubis

Kuna äpardus kuubis on nüüd avalik, siis ma võin vist oma eila siseringile saadetud teksti avalikuks panna. Tõsi, kuna Henrik tabas esimese kolmekümne sekundiga ära ülemise freimi peal parem-klõpsata ja block öelda (ning seda teadmist ka minuga jagas) siis see adblockitud versioon mind enam niiväga närvi ei aja. Kas ma võin eeldada, et ÄP toimetus kasutab ise kah adblockplus’i oma toote vaatamiseks? (tuletan meelde õppetükki nr 2: eat your own dogfood).

Samal teemal: Teller, JK

Esimesed kommentaarid ap3.ee osas oleksid alljärgnevad. Suht kurjad ja lakoonilised, palun segada vee, viski või prozaciga kuni tarbimiskõlbuliku kontsentratsiooni saavutamiseni :-)

(te võite nüüd selgitada miks ma eksin ja ma siis vaatan, kas nende selgituste järel tundub asi n-ö pandavam)

  • ekraani kolmandiku eraldamine püsireklaamile ja sisu eraldi freimimine põhjustab mulle füüsilist valu (umbes nagu sunnitaks töötama 50Hz monitoriga, lisataks psühhedeeliline taustapilt vms). mõju võimendavad artiklilaiused reklaamid teksti sees, st üsna kiiresti kaob orientatsioon.
  • siin veebis ma kaua ei oleks, äärmisel juhul elaks üle kui keegi viitab või ma leian huvitava uudise RSSist… aga viidata on ju jube sitt, eksole, kui ekraani ülaservas on staatiline aadress? (RSS hetkel ei toimi, seega seda ei saa testida)
  • see, et artikli avamisel on artikli all veel miljon artiklit ning mõnele neist klikkides jõuan esilehele on ju lihtsalt bug eks, di.se satun ikka vastava artikli peale?

tähendab et… mis on selle asja kontseptsioon?

kas te teete uut veebi proovides luua lugejatele olulist lisaväärtust saades vastu võimaluse nende tähelepanu hõivata ja reklaami müüa? või oli teil mõte paigutada veebi eriformaadilisi bännereid ning tekkis idee reklaamide vahele ka uudist ja muud panna, et reklaamivaatajatel oleks midagi teha kuniks animatsioon alla laeb?

kui see on lugemiseks, siis vaadake palun mis teeb http://www.washingtonpost.com näiteks. ja sealt leiab viiteid ka muudele edasistele arengutele — näiteks oleks e-eesti e-majanduse edendamiseks minu meelest väga oluline, et me õpetaksime ä-lugejat kasutama nn web20 (mis on vastik buzzword, tean, aga katsume sellesse loominguliselt suhtuda) lahendusi… või vähemalt ajaveebindust, delicious’i ja technorati’t (ärme lähe nii keeruliste asjadeni, nagu börsidata spreadsheets.google kujul, maksu- ja seminarikalender calendar.google abil, attention economy jne, muidu hakkavad nõrgema närviga Sierra-omanikud oma kahekorruselise kontorihoone aknast alla hüppama :-)

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

  1. Madis
    Lisatud 19. sept. 2006 kell 22:31 | Püsiviide

    Nonii, disainiga on nad nüüd küll puusse pannud.

    Seoses viitamisega – saab küll viidata, viidates freimi aadressit(avatakse asi siiski freimine), näiteks
    http://www.ap3.ee/Default.aspx?page=http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=ad48c69e-8840-42c4-9386-66302e3f8ad6

    • Peeter Marvet
      Lisatud 19. sept. 2006 kell 22:44 | Püsiviide

      Einoh point pole ju selles, et üldse kuidagi ei saa (teadupoolest pole võimatuid asju olemas).

    • Tõnu
      Lisatud 21. sept. 2006 kell 11:41 | Püsiviide

      Kohutavalt pikk esileht, mida peab vajaliku otsimiseks pikalt üles-alla kerima – see on tõesti üks kõige halvemini loetavaid uudistelehti, mida tean. Ja, noh, ilma adblock’ita ei saaks seda üldse vaadata, sest ülemist kolmandikku ekraanist enda alla võttev reklaam on tõepoolest äärmiselt häiriv – justkui üritaks läbi lukuaugu filmi vaadata. Tõe huvides pean lisama, et adblock teeb seeditavaks ka paljud teised veebilehed – näiteks kõik eesti ajalehtede online versioonid. Ausõna, ma ei kujuta ette, et peaksin mõnda ajalehte lugema IE abil – kõik need vilkuvad, sähvivad ja mööda ekraani roomavad reklaamid … tektitavad viisakalt öeldes vägivaldseid mõtteid

    • Peeter Marvet
      Lisatud 21. sept. 2006 kell 21:27 | Püsiviide

      kokkuvõtteks: “õppind mehed, rootsi omanikud” või midagi sinnakanti :-)