sihtotstarbeline meka

Muudetud: Osa sellest postitusest sai kasutatud Postimehe meediaarvustuses Kahesuunaline suhe. Tõsi, muudetud kujul. Ja “5 postulaati” vääriks nähtavasti pikemat elu kui talle esilehel antud, seega kolib ümber aadressile pr.kolhoos.ee/reeglidtoimivad.

Näib, nagu oleks Hõbemägi rate.ee personaalprobleemi lahkamiseks ajaveebi teinud (jajah, samuti nagu viies prioriteet on ikkagi prioriteet :-).

Mis on muidugi tore, sest kui keegi minult (või ühelt vanemalt mehelt) küsiks mis on ajakirjanduse usaldusväärsuse kadumise põhjuseks saaks ta vastuseks “lugejaga suhtlemise vead” või nagu mulle meeldib öelda: “internet on kahesuunaline meedia ja vana-hea ringhääling on kaput, katsuge palun olukorraga leppida”. Kumb on targem, kas ajalehe toimetus või selle lugejad? Loomulikult lugejad, sest neid on lihtsalt niipalju kordi rohkem! Iga lugeja loeb ajalehte oma kompetentsist lähtuvalt, avastab tema kompetentsi puuduvatavatest lugudest hulgaliselt möödapanekuid ning teeb kiire (ning tõenäoliselt üsna adekvaatse) järelduse ka ülejäänud sisu osas. Lahendus ei ole peatoimetaja eetika-ajaveeb (EPL: äkki nimetaks blogid ümber ajaveebideks, eks?), vaid see, et toimetus kirjutatavat rohkem lugejatega läbi arutaks — ning kui on vigu teinud, siis tunnistaks ja parandaks.

Muideks, Henrikul on koheilmuvas [digi]s tuhapäehraputamise ehk veateadete rubriik kohe toimetaja veeru kõrval, teisel sisulehel, piltidega ja sama suures tekstis nagu artiklid. Äkki peakski meedia veaparanduse esilehele tõstma ning võtma arvesse mitte ainult ametlikke õgvendus-nõudeid vaid ka näiteks kommentaarides olevaid vihjeid tõlkeapsudele?

Aga rate.ee ja vihkamise teemast… Tegelikult oleks tore Andrei ja Priit saatesse kutsuda (ja Jason kah?), sest asi vääriks oluliselt laiemat arutust kui konkreetne huvide-listi küssa. Ma paneks kirja järgmised lähtekohad:

Kas keegi arvab seepeale midagi? Kommenteerimine on siin pain-in-ass, nii et kasutage parem heaga oma ajaveebe. Priitu ma jälgin igastahes, ja technorati ning pubsub võiksid ülejäänutega toime tulla — kes aga isemõtlevat tehnoloogiat ei usalda võib oma RSSi asukoha ka mulle e-posti [email protected] peale sokutada ;-)

Täiendet: Teller viitab Pulleritsu loole tänases Postimehes ja paneb kõrvu kaks tsitaati. mmmm… see “viimase pooleteise kümnendiga üha professionaalsemaks muutunud” paneb mind muidugi küsima, et äkki on hoopis kommertsialiseerunud ja selles ongi pool probleemi? Kas sõnapaar “peavoolu meedia” ütleb teile midagi? Henrik kribas mõni aeg tagasi ja mulle tundub, et ta peast-tsiteerib sama Pulleritsu viidatud Siim Kallase esinemist aga veidi teise nurga alt:

Kui Siim Kallas ütles hiljuti ajakirjanike liidus (oli vist?) mingil ettekandel, et ajakirjanikud võiksid hakata majanduslike huvide deklratsioone täitma ja Eestis tõusis sellest mõõdukas torm, vähemalt meediaringkonnad panid seda tähele.

Täiendet 2: Teine Telleri postitus pornosüüdistuste meediapoolse ümberlükkamise teemal tundus mulle kah kangesti teemassepuutuv, või õigupoolest tahtsin ma vist rohkem kommenteerida EPL lugu Avalik kehakultus murendab noori. Ma lihtsalt mõtlesin, et äkki peaks hakkama linkima alternatiivsematele mitte-reklaami-kehadele… no näiteks Suicidegrils, või Watch-us-Fuck… või Abby Winters?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.