Omnitel käivitas Leedus GPRSi

Leedu GSM-operaator Omnitel (omanikud Sonera/Telia ühisfirma ja Motorola, vt omnitel.net, omnitel.lt) käivitas eile (23.02) baltimaade esimese GPRS-teenuse (general packet radio service) mis pakub paremaid võimalusi mobiilseks andmesideks — kui seni tähendas mobiil-internet kõnet teenusepakkuja võrku, siis GRPS puhul on tegemist pakettsidega, st sa oled praktiliselt kogu aeg netis (maksad liikunud info hulga, mitte aja eest). Loomulikult tähendab GPRS ka suuremat infovahetuskiirust.

Erinevalt nn kolmandast generatsioonist ehk UMTSist, mis eeldab uusi raadiolevi-litsentse jne, baseerub GPRS olemasoleval GSM-võrgul ja nõuab vaid veidi lisavarustust ja tarkvarauuendusi osades olemasolevates võrguseadmetes. Küll on aga vaja selle kasutamiseks GPRS-võimelist telefoni, ja nende tootmine on alles napilt algamas (vist vaid Alcatel, Motorola pakuvad täna, Ericssonilt R520 (900/1800/1900MHz, GPRS, Bluetooth — yess!) märtsis, Nokialt kolmas kvartal).

Eeldatavasti tuleb ka Eestis 1-2 GSM teenusepakkujat selle aasta jooksul GPRSiga turule. Lähemalt räägime GPRSist, UMTSist jms mobiil-tehnoloogiatest tele-Tehnokratis ülejärgmisel nädalal st 05. märtsil.

Loe GPRSi kohta: mobilegprs.com, gsmworld.com

Kui valdad juhtumisi leedu keelt, loe edasi: delfi.lt

Postitatud rubriiki Arhiiv, Kiika veebi!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

2 Kommentaarid

  1. Egon
    Lisatud 24. veebr. 2001 kell 16:43 | Püsiviide

    väga hea uudis, sest wap on ikka väga nutune ja kallis. loodame et hinna on ka odavad ja uued telefonid ka

    • Peeter Marvet
      Lisatud 24. veebr. 2001 kell 17:00 | Püsiviide

      Jajah, selle kõige juures ongi hind vist kõige olulisem faktor. Eks ka teenusepakkujad loodavad, et müües meile veebi biti kaupa õnnestub oma aktsionärid õnnelikumaks teha. Kahjuks ei saa ma leedu keelest piisavalt aru, et hinnainfot välja uurida — aga ma katsun mõnelt oma Leedu sõpradest (kes mind ka sellest sündmusest inffisid) veidi abi välja norida ;-)