Keskmine Kasutaja (KUKU 12.07.2000)

Pets oli kunagi Arvutimaailmale kirjutades Keskmine Kasutaja. Kuniks lugejad toimetusele selgeks tegid, et ei ole ta tühi nii keskmine midagi, mis rahva petmine see siin käib. Siis sai Petsist Paadunud Kasutaja.

Sedapuhku on meil külas Mari Kõlli ([email protected]) kes ennast kah just nimelt kasutajaks peab. Ega ta muidugi kah-mis-teab keskmine ei ole, muuhulgas on ta mitu-setu aastat toimetanud Äripäeva arvutirubriiki (ja seega ka Petsi) ning küllap sealt üht-teist ikka külge jääb. Aga Mari kirjutas meile nii:

<…> kui õnnestuks ka lõpuks midagi muuta. Mõtlemises muuta. Mulle tundub, et probleemid ei ole mitte tehnilistes lahendustes, vaid lihtsalt protsesside järjestamises, klienti suhtumises jms. Külastasin just nädala eest sõber Tiit Tammiste palvel Selveri drive-ini, et testida. Jäigi testimata, sest mult nõuti kaupsi kliendikaardi soetamist. lisaks rahale pidanuksin ma veel lepingu välja printima, siis sellega kaupsi minema, lepingu sõlmima jne. Seda selleks, et veenduda — äkki hakkangi drive-ini teenust kasutama. Jätsin ka korraldajatele teate ja palusin vastust, mis Sa arvad, et sain vastuse. Õige vastus: ei saanud! Mina telliks ausalt netist hea meelega, ma ei viitsi poes kolada, kui tean, mida mul vaja on! Kui saaks kõik turundajad tajuma protsesse ja nägema võimalusi, vot see oleks vinge!

Sama lugu on Eesti ettevõtete ITmajandusega. Minnakse ostma autole rehve, kui ei teata kas auto on Volvo veoauto või Subaru sõiduauto, kas sõidetakse suvel või talvel jne. Sõna strateegia ajab juhi muigama ja nii ta lähebki ja tellib sekretärile vana asemel uue vinge masina trükkimiseks ja natukese aja pärast raamatupidajale ka uue masina, et paremini Scalat koos Outlookiga jooksutada, mis siis, et raamatupidaja vana arvuti oleks suurepäraselt sobinud sekretärile jne edasi. Patsiga poiss ostab 3000 krooni eest printeridriverid ja juht on nõus jne., see pole enam küll strateegia küsimus. <…>

Aga loomulikult küsime me Tiit Tammistelt ([email protected]) ka temapoolset arvamust — sest eks iga asi paista seestpoolt veidi teisiti kui väljast.

Aga et on suvi võiks midagi lahedamat kah rääkida. Kasutajatel teisigi muresid… ja kiusatusi. Üks väga lahe lugemine teemal “kuhu asjad arenevad” on The Rapidly Changing Face of Computing mida kirjutab Jeffrey R. Harrow Compaq’ist (ja Jeff on seda kirjutanud juba ajast, kui ta veel Digitalis töötas). Sellenädalase annuse pealkirjaks on “More Things Tiny & Shiny, Than Big & Beige” ja jutuks nimelt kõiksugu kiusatused.

Kas kassisõbra arvuti peaks olema kassi kujuline? Miks on riietel nii väikesed taskud, et mobiilid ja Pilot’id sinna ära ei mahu (ja mida moeloojad asja heaks teevad)? Kuhu plaanib Sony arendada edasi oma MemoryStick-tehnoloogiat… Jeff’i juttu on lihtsalt lust lugeda ning lingid viivad edasi, kui tahad teemasse süveneda.

Tänase saate moraal: Tahad maailma asjadega kursis olla? Loe RCFoC’i!

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.