Koduvideo kokkulõikamisest ja domeenindusest

Seekordset tele-kratti alustame looga sellest, kuidas Antti Aasma käis microlink.com domeeninime Koreas tagasi ostmas. Loe lähemalt Antti kirjeldust toimunust ja tagamaadest (mida on eelmisel nädalal olnud juba ohtralt ka erinevas meedias), lisaks millal tasub osta ja millal võiks kohtus käia, esmakordselt näeb toimunut aga ka pildis…

Seoses domeeni-teemaga mainime aga veel selliseid aadresse nagu:

  • domaininfo.com (Pets kasutab seda kuna on suht reklaamivaba, mugav koht oma domeenide haldamiseks)
  • www.domainnamebuyersguide.com (hea koht kust uurida tausta domeeninime-lepingute kohta: mis õigused sa siiski ostad; kahjuks uuemate registreerijate kohta infot ei leia)
  • namezero.com (saad endale regida ühe .com nime aastaks tasuta, loomulikult käib asjaga kaasas ohtralt reklaami)
  • domainzero.com (USA asukad saavad tasuta aastaks domeeni registreerida, teistele nt meile väga soodne hind, loomulikult käib asjaga kaasas ohtralt reklaami)

Koduvideo / digivideo

Saate ettevalmistamise ajal tulnud kommentaarid leiad meie ekstraneti-forumist. Muhulgas soovitab Jako Bergson lugeda tema kirjutatud artiklit digivideost mis ilmus AMis.

FireWire / IEEE 1394 / iLink

Kõik kolm tähistavad ühenduse-standardit mille kaabel ja pesad-pistikud näevad välja umbes samasugused nagu laialt levinud USB puhul, ainult et ühenduskiirus on märksa suurem ja seetõttu sobib FireWire igati videoseadmete ja kõvaketaste arvuti külge ühendamiseks (IEEE 1394 on standardi number ja reeglina lisaseadmete tootjad oma kaarte ka nii nimetavad; FireWire on Apple’i kaubamärk ja iLink Sony oma).

Kuigi ma saate digivideo-osa alustuseks demon Sony Centre’is nimelt Sony kaameraid siis loomulikult leiab neilt ka teistelt tootjatelt — miniDV on laiatarbekaamerate hulgas suht hästi levima hakanud. Sony on aga (minu teada) ainuke, kes on võtnud kasutsusele senise kogemuse Video8 kaamerate mehaanika valmistamisel ning teinud Digital8: kaamera maki sisu on Video8, lindile kirjutatatkse aga info DV formaadis digitaalsena. Tulemuseks tiba odavamad kaamerad, samuti säilib võimalus mängida maha vanu analoog-8 linte (Video8, Hi8). Digital8 kasutab loomulikult ka samu kassette nagu Hi8 (tõsi, lint liigub kiiremini ja seega samale kassetile mahub vähem minuteid) ja need on jupp maad odavamad miniDV kassettidest.

Omaette oluline teema on digivideo ostmisel jägida, kas 1394 on OUT (ehk kaamerast arvutisse) või IN/OUT ehk saab pärast ka tagasi salvestada. Alan Rein kirjutab:

Kaamera FireWire sisendi probleem tähendab seda, et kõigil mõistliku hinnaga Euroopas müüdavatel DV ja Digital8 kaameratel on DV sisend maha keeratud kuna Euroopas on digitaalvideo salvestid tollimaksu all. Enamusel kaameratest on aga võimalik DV sisend taasvõimaldada, surfates natuke internetis (märksõnade “(re)-enable”, “DV input”, “digital video input”) ja ostes vajalikud jubinad, mõnel lausa distantsuhtimispuldi “salanuppude” (!!) abil.

Tegelikult on kokku monteeritud video säilitamine Hi8 lintidel kallis ja ebamugav, eriti hull on asi DV ja miniDV-ga – meedia maksab hullu raha. Tunduvalt praktilisem on pakkida saadud tulemus MPEG1 või 2-ks ja salvestada CD-le – võtab vähem ruumi jm hüved. Korraliku arvutist mahamängimise kaardi+TVout ja riistvaratoetusega MPEG2 pakkmise / mahamängimise peaks iga videohuviline endale niikuinii soetama (Matrox Marvel 400 elik ATI Rage 128 Pro jne)

Tegin soovitatud otsingu, DV IN huvilised vaadake näiteks Enabling Digital Video Input (samalt lehelt ka muid häid linke!). Üldiselt paistab, et pea kõiki kaameraid (sh Digital8) saab panna salvestama kui osta programmijupp või vastav julla).

Ma usun, et selle viimase otsa, ehk kuidas videot säilitada mujal kui lindil, võtame ette mõnel järgmisel korral.

Kuidas aga saada arvuti külge 1394? iMac on vist ainust koduarvuti, kui Sony Vaio välja arvata, mille osadel mudelitel see kohe ostes küljes on. Tulemus muidugi väga mõnus, Alan Rein:

Kasutan Sony Digital 8 kaamerat, olen ise proovinud iMac’il ja ilmselt lihtsamaks minna ei saa. Keerulisemad montaazivõtted mis on Adobe Premier’is küll puuduvad aga olemasoleval kujul täiesti kasutatav. PC peal olen proovinud vaid v. lihtsat lahendust, nimelt on Intel PC Camera Pro Pack’i kaameral analog video sisend ja capture võimalus. Superkvaliteeti a la kaamerast FireWire’ga ei saa aga näiteks kena raporti oma isale sellest, mis seisus on meil maal 30a vana eterniitkatus, sai küll kenasti tehtud. Pluss Teil on PC kaamera ja video capture 2in1. FW dedicated PC capture lahendustest Pinnacle kindlalt parim (ka hinna osas) loetud võrdluste põhjal.

Eestis tean, et 1394 võib leida kahest kohast (kui keegi veel pakub, andke aga teada, panen siia kirja): PC Kaubamaja ja Joosti. Joosti on seejuures pigem profipoole pakkuja, PC Kaubamajast leiab paar mudelit 1394 kaarte ka hinnaklassis 1800-2000 krooni (tasub kohapeal küsida asja tundvat müügimeest, sest kaardi valik sõltub mh kas on vaja draivereid Win2000 jaoks, väidetavasti on ka küsimusi kaartide-kaamerate kokkusobivusel mida ma küll hästi ei tahaks uskuda — aga küllap siis).

Kevadel Lätis BITT messil jäi mulle meelde ATEN’i 1394 kaart, selle soovituslik müügihind koos softiga on hetkel 129$ (vt allpool link www.cwol.com — seal küsitakse sama asja eest koigest 69$ !!!) — kahjuks ei tea, et keegi Eestis pakuks. vt http://www.aten-usa.com/

Videomontaazhi softist

Kodukasutaja tarbeks sobib reeglina suht lihtne soft (hinnaklass 99$), näiteks:

Analoog

Petsi digi-vaimustust jahutab Rein Kasak (kelle põhitegevuseks on lastele videotegemise õpetamine — vanused 9-19, aga pidavat kohtama ka 49-aastaseid ;-), temal kasutusel PC ja Matrox Marvel 400 kaart (hind Eestis ca 6500 kr, otsi: www.hinnavaatlus.ee), mis lubab suvalist videot (võid ühendada VHS-maki, superVHSi, Hi8 või mis iganes) arvutisse digida, arvutis monteerida ja seejärel uuesti lindile tagasi salvestada.

Veel digivideo-linke

Alljärgnev on väljavõte minu brauseri bookmark’idest teemal DV:

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

8 Kommentaarid

  1. Alan Rein
    Lisatud 30. okt. 2000 kell 12:34 | Püsiviide

    Pinnacle FW kaartide valik ja mõistlik hind on saadaval Beestingis-is (http://www.beesting.ee).
    (02/11/00 Minu viga, et kirjutasin HNS. Ull pää, palljo vaiva, öeldakse Võrumaal)

    AINULT FW sisendi kaardi odavaima lahenduse olen leidnud K-Arvutisalongist.

    FW kompatiiblusega on probleeme! Täiesti selgelt kaamerate ja video capture FW kaartide vahel. Vt tootja leheküljelt kompatiibluse osa. Sony’d töötavad enamusega.

    Loogiliselt peaks ka arvuti ja ainult FW kaartide omavaheline sobitamine peavalu tekitama. Aga igal juhul vähem probleeme kui USB-ga + laiem riba.

    Sony ja Mac omavad rauas FW-d selle pärast, et nemad selle ju välja töötasidki.

  2. Tarts
    Lisatud 15. nov. 2001 kell 14:47 | Püsiviide

    Tere.

    Tahaks kuulda spetsialistide arvamust Sony Digital 8 videokaamerate kohta. Kas ma sain õigesti aru, et vahe mini-DV’ga on ainult kasseti suuruses? Kui Digital 8 kaamera läbi FireWire arvutiga ühendada kas siis saab kasutada kõike neid samu programme mis mini-DV kaameragagi? Kas läbi FireWire kaabli saab lindistada üht tüüpi kaamerast teist tüüpi kaamerasse?

    Vaatasin , et Delfi poes on Sony Digital 8 kaamera tunduvalt odavam kui näiteks Sony mini-DV kaamera. (Kuigi tehnotronicu koduleheküljel on jälle sama mini-DV mudel odavam).

    Index.ee’s oli toodud Hi 8 90 min. kasseti hinnaks 90-130 krooni. See ei ole ju kallis?

    Kas tasub osta Sony Digital 8 videokaamera?

  3. Jyrka
    Lisatud 1. dets. 2001 kell 11:40 | Püsiviide

    Oman isegi päris normaalset Panasonicu MiniDV videokaamerat ja tahaks teada kas firewire kaardiga on kaasas ka kaabel dv august firesire kaarti ja kui palju norm. kaart maksab millega mõningased videomontaažid ära teha saaks ilma et arvuti vahepeal “lolliks ei läheks”

  4. jaanpk
    Lisatud 3. dets. 2001 kell 10:25 | Püsiviide

    Enabling Digital Video Input.sellelt lingilt ei tule midagi?

  5. Heix
    Lisatud 3. dets. 2001 kell 16:45 | Püsiviide

    Firewire kaardi paigaldamisel tuleks arvestada ka sellega et tavaline Win98 ei sobi (sellisele järeldusele jõudsin mina – kui ma üritasin kaardi PC-le paigaldada). Panin Win98SE peale ja kõik sujus päris hästi.(See arvatavasti käib odavate kaartide kohta – kallimatel on omad driverid eraldi kaasas)

    Editeerimissoftiks soovitan Ulead Mediastudio Pro 6.5 (sisaldab kõiki vajalikke programme ja DVD-easy autoring pluginat, saab teha DVD,SVCD,VCD lihtsat plaati ja otse ka kirjutada CD-le).Sellega kirjutatud plaadid töötavad ilusti standalone DVD-mängijas. Uleadil on äsja välja tulnud ka programm DVD-Movie Factory, millega saab kiiresti ja lihtsalt editeerida, teha menüü ja konverteerida DV-avi fail vastavasse formaati ja kohe ka kirjutada cd-le.Kahjuks mahub CDR-le täis resoga DVD-formaadis videot 15min, (SVCD -30…40min) aga siiski kaalub editeeritud parema kvaliteediga video üles tundide pikkused karvased VHS-videod.See jutt kehtib ainult siis ,kui on soov videot vaadata DVD mängijalt. Kui piirdutakse arvutil vaatamisega ja arvutil ressursse jagub ja soovitakse CD-le panna võimalikult pikk video – Siis on ikkagi praegu kõige parima kvaliteediga DivX-kodeering. (eriti kui see on kodeeritud Dv-avi formaadist)

    Jõudu editeerimisel, konverteerimisel, renderdamisel, uue kõvaketta ostmisel :)

  6. Ratas
    Lisatud 3. dets. 2001 kell 23:09 | Püsiviide

    Tere.

    Kangesti oleks vaja analoog sisendiga capture kaarti. Probleem nimelt selles, et oleks vaja katsetada kodust video valve süsteemi.Kasutan mini kaameraid. Katsetamiseks sai laenatud mingi kallis 4 sisendiga kaart (pea6k).Üldiselt hakkas tööle. Homme proovin üle neti vaadata.Näis mis välja tuleb.
    Kui ikka asi tööle hakkab, annan täpsemalt teada, kui huvi on.
    Kahjuks pean oma laenatud kaardi lähipäevil ära andma. Nii et kui oskate soovitada mõnd kaarti mis jääks ca 2k piiresse andke teada.

  7. Juri
    Lisatud 19. mai 2002 kell 19:56 | Püsiviide

    Tere,

    On väike problem, ehk saab keegi aidata.Nimelt: tegin oma SONY DCR-TRV330E kameraga filme. Pinnacle StudioDVplus’ga valmistasin faili MPEG formadis(VCD). Kontrollisin, kuidas tehtud film jookseb WindowsMediaPlayer’ga. Jooksis hästi. Otsustasin salvestada CD peale Video CD’na. Selle jaoks kasutasin Nero5.0.4.9bandled. Tegin kõik nii, nagu kiras manual’s. Programm näitas, et cd salvestatud korrektselt. Panin oma tehtud VCD uuesti CD-romi sisse… ja midagi ei juhtunud. Proovisin vaadata Exporer’ga cd sisu, aga ei faile ei leidnud, kuigi “used volume” järgi nad peavad olema.

    Kuidas need VCD salvestada, et pärast saab vaadata uuesti CD-rom’ga või mõni muu kodu DVD-player’ga?

    Juri

    • Mati
      Lisatud 19. okt. 2002 kell 11:36 | Püsiviide

      Kõik VCD ja SVCD plaadid mängivad nende DVD player`ite peal, mille juhendites on kirjas, et toetavad neid formaate.Arvuti CD-ROM-is mängimiseks on vaja eraldi programme. (WinDVD jne.) Hea koht infoks on http://www.vcdhelper.com