so totally pwned by maksu&tolliamet

Nii haledalt pole ma ennast ikka pikka aega lohku tõmmata lasknud kui sedapuhku – kaheldamatult seadusetähte ja avaliku halduse parimat tava punktuaalselt järgiva – maksu&tolliameti poolt. Mäletate millega mu usability-lugu lõppes? Oli üks confirm-dialoog milles vaarikas.emta.ee palus mul 19ndal tulla kontrollima kuidas deklaril läheb, selmet automaagiliselt meili saata?

Täna on 19mes ja kuna meili pole tulnud siis läksin vaatama ja pidin taburetilt maha kukkuma lugedes:

LOOMULIKULT olen kõiges süüdi mina ise, sest ma ei grokkinud täielikult deklaratsiooni vastava linnukese mõju lugedes tekstist läbi ainult hetkel siniseks märgitud osa:

Ma tõesti arvasin siiani, et võimalus maamaks tagastatavast tulumaksust maha arvata oli üks eelmise aasta paremaid seadusemuudatusi sest tõesti, miks kirevase pärast peaks ma selle 196 krooni (soovitavalt kolmes osas) maksmisega tõmblema?

Aga ei, keegi kirjutas seadusesse asja sisse nii, et maha saab arvata tulumaksu tagastamise hetkeks juba tekkinud kohustused ja kuigi maksuametile on teada, et väga suure tõenäosusega tekib mul 31.03 kohustus 196 krooni oli ainus võimalus teha protsess mille kohaselt raha hoitakse minu loal kinni kuni kohustus tekib ning siis antakse hagu (igaks juhuks oodates järgmise esmaspäevani veendumaks, et tekkinud kohustus iseenesest ära ei kao) – et kõik ikka enne 15.04 saabuvat maamaksu tähtaega jonksus oleks.

Look, mom, my hand’s are tied :-)

Või… ei, siia käib hoopis see tsitaat:

But I’m tryin’, Ringo. I’m trying real hard to be the shepherd.

Samal ajal, teises ooperis:

  • Kui ma ei eksi siis on keegi vahepeal lisanud e-maksuameti esilehel olevale lingile mis peaks viima 2009 deklaratsiooni juurde target=”new” ehk siis asi avatakse uues aknas/sakis. Eriti armastusväärne on see, et kuniks ma seda juttu siin kirjutasin aegus mu seessioon ja kui ma nüüd klikin linki avatakse uus sakk kus öeldakse, et session on aegunud ja pakutakse võimalust sakk kinni panna. Aga esilehel ei ole ühtki linki mis viiks mind tagasi esilehele, kõik need logod jne on lihtsalt ilus graafika. (tegelt on jaluses üks pisike link…)

  • Mul on võimalik tutvuda esitatud deklaratsiooniga PDFis ja HTML-lehel. HTML-leht sisaldab seejuures muudetavaid lahtreid nagu seesama linnuke maamaksu kohta ja nuppu “salvesta” – mis mõistagi ei tööta. LOOMULIKULT puudub seejuures nupp, mis viiks mind tagasi infolehele või kuhu iganes. Ainus lahendus on sakk kinni panna. AHAA, selle pärast siis on see target=”new” sest muidu kukuks ma üldse sessioonist välja.
  • Hästi nunnu on infolehe ülaserva usability-kunnide poolt paigutatud teate selle kohta, et lehel inff vahel muutub ja kasutaja asi on seda perioodiliselt kontrollimas käia. Aga vaadake seda palun korra:

  • … mitte ühtegi viidet selle kohta millal seda lehte on viimati uuendatud ning millal on oodata järgmist uuendust. Ainus kuupäev on deklari esitamise aeg. Kas see 19ndaks lubatud automaatkontroll sai läbitud või peaksin ma vaatama täna 17:30 pärast serveri tööpäeva lõppu uuesti? Või peaksin ma selle lehe välja trükkima ja nädala pärast vastu valgust võrdlema veendumaks, et kõik on sama?

Otse loomulikult muutsin ma deklaratsiooni ära. Rahasumma pole mõistagi kogu seda vaeva väärt, aga võttes arvesse Riigikontrolli äsjast auditit pealkirjaga Riigi infosüsteemide arendusprotsessi tulemuslikkus ei saa ma mitte vaiki olla.

TÄIENDET 07.06.2010 – Riigikontroll on oma veebi uuendanud, miska vanad lingid enam ei toimi. Ülalolev auditi-link käsitsi uuendatud – aga ma ei hakka ümber tegema alljärgnevat, kuigi uus link http://www.riigikontroll.ee/tabid/206/Audit/2128/Area/4/language/et-EE/Default.aspx#results vääriks täiesti omaette kohta autahvlil.

p.s lgp Riigikontroll võiks oma veebi põlema panna kui Toomas Mattsonil aega üle jääb riigi PR-listis kohvimasinateema arutamise kõrvalt – see on mingi freimindus ja kui ma lõpuks auditi lingi leidsin siis transformeerub see teil selliseks: www.riigikontroll.ee/fake_index.php?lang=et&uri=/audit.php%3Fdokument%3D1030 (fake_index? tegelt võiks implementeerida veel shadyurl.com mootori, saaks nt 5z8.info/double-your-wang_n2g2_best-russian-sites-for-bootleg-everything).

pp.s Ah et kuidas ma auditi URLi teada sain? Palusin saata :-)

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

11 Kommentaarid

  1. tynis
    Lisatud 19. veebr. 2010 kell 10:35 | Püsiviide

    Sama üllatus selle auditi algdokumendi lingiga. Mitte et see mind oleks takistanud kuid oli tõrge edastada kellelegi linki milles on jämedalt sees FAKE
    Õnneks oli pressika all viide PDFile mille lingi sai väga low-tech parema hiireklõpsuga kopitud.

    http://www.riigikontroll.ee/upload/failid/ka_70

  2. Lisatud 20. veebr. 2010 kell 00:42 | Püsiviide

    Ehh.. keegi läks lõpuks põlema.. Tore kui inimestel on ka emotsioonid olemas ja ainult ei räägita kui head on meie IT süsteemid :p

  3. Lisatud 20. veebr. 2010 kell 07:36 | Püsiviide

    kusjuures… ma tahtsin hakata Sulle vastama, et süüdi pole IT vaid mingi jurist kes kirjutas seadusesse loa tulumaksust maha arvata aga jättis maksukohustuse tekkimise märtsi ja tahtsin teda nimeliselt esile tuua (harilikult leiab need seaduse seletuskirjast)

    AGA. 2010.01.01 kehtivas Maamaksuseaduses http://kasulik.info/wlex/MaaMS on kirjas, et kohustus tekib 01.01 ja esimene osa (alla 1000 kr kogu) peab olema tasutud 31.03. EMTA tekst räägib aga kohustuse saabumisest… ehk tegelikult peaks see asi olema igati tehtav kehtiva seaduse kohaselt.

  4. Marti Hääl
    Lisatud 23. veebr. 2010 kell 09:00 | Püsiviide

    Siin ei ole tegemist seaduse lünga vaid pigem teenindusliku retoorikaga. Maamaksu kohustus tekib jooksva aasta eest 01.01, tasumise tähtaeg on 31.3. või ka 1.10. Füüsilise isiku tulumaksukohustus tekib tuludeklaratsiooni (ja selles sisalduva maksuarvutuse) esitamisel. 31.3 vaid hiliseim lubatud tähtaeg deklaratsiooni esitamiseks. Kui tehtud varem, siis on maksukohustus ka varem tekitatud. Tasumise tähtaeg on hiljemalt 1.7. või 1.10 Aga kohustus on tekkinud ikkagi deklareerimisega, seega võimalik samal päeval ka kohustus täita, sh printsiibis ka tasaarveldada. EMTA on pakkunud sisuliselt omadel tingimustel tasaarveldust ja soidunud selle 31.3. maksumaksja (siiani mitteteadlik) valik, kui aktsepteerib sellised tingimused.

  5. Marti Hääl
    Lisatud 23. veebr. 2010 kell 09:15 | Püsiviide

    kirjatuvi läks lendu enne kui viimase lause lõpetasin…

    EMTA on pakkunud sisuliselt omadel tingimustel tasaarveldust ja sidunud selle 31.3. enammakse tagastuse tingimusega, et see justkui maksumaksja (siiani mitteteadlik) valik, kui aktsepteerib sellised tingimused.

  6. Lisatud 23. veebr. 2010 kell 09:27 | Püsiviide

    küssa tundub olema ettemaksukonto implementatsionis, sest http://kasulik.info/wlex/MKS#p105 lõige 1 ütleb nii:

    “Maksukohustuslane on kohustatud maksusumma ja maksu kõrvalkohustustest tulenevad summad (§ 31) tasuma selleks määratud pangakontole. […] Käesolevas lõikes sätestatut ei kohaldata, kui maksukohustuslane esitab maksudeklaratsiooni (§ 85) tähtaja jooksul ning tema rahalised kohustused on võimalik tasaarvestada tagastusnõudega (§ 33).”

    ja lõige 4:

    “Maksuteate (§ 88) alusel tasumisele kuuluva või maksuotsusega (§ 95) määratud maksusumma tasaarvestamine maksukohustuslase tagastusnõudega toimub 30 päeva möödumisel haldusakti kättetoimetamisest arvates, kui maksukohustuslane ei taotle varasemat tasumist.”

    Ehk siis “printsiibis tasaarveldada” on lausa seadusega antud õigus. Puudub vaid linnuke mille abil seda nõuda :-)

  7. Lisatud 23. veebr. 2010 kell 09:30 | Püsiviide

    Tegelt peaks Disquse puhul olema iga kommi all ka “muuda” nupp (ma eeldaks, et ka tavakasutajatel? või ainult juhul kui oled mingi teenusega sisseloginud?). A vähemalt ei pea Sa pärast Riigikogus kahetsema “kiirustamisest ja kehvast valgusest tingitud kirjavigu” :-)

  8. Marti Hääl
    Lisatud 23. veebr. 2010 kell 12:32 | Püsiviide

    disqus'i varem tuttav polnud ja ei leidnud seda muuda :-)

  9. Taix
    Lisatud 2. märts 2010 kell 12:39 | Püsiviide

    Kusjuures ise tühistasin 10min pärast deklari ja esitasin uue, aga enam ei pakutud maamaksu linnukese panemise võimalust. Intressivaba krediit MA-le.

  10. xxx
    Lisatud 7. juuni 2010 kell 19:30 | Püsiviide

    Vahepeal on riigikontroll oma veebi .NET platvormile kolinud ning kqik urlid ringi teinud.
    Auditi link enam ei toimi.

  11. Lisatud 7. juuni 2010 kell 19:59 | Püsiviide

    Muutsin teksti. Ja ei kujutanudki ette, et keegi meil ka dotnetnuke peale veebe teha armastab – huvitav kas uus keeruline URL on ainus võimalus või annaks seda kuidagi ka inimlikumaks konfata?